Grad Velika Gorica

Vijesti

Barišić: 'Ako treba raspisat ćemo i referendum za zaštitu naše vode!'

voda1Na zahtjev gradonačelnika Dražena Barišića za utorak, 25. veljače, u 11 sati, sazvana je Tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o predloženim uslužnim područjima, prema kojima bi Velika Gorica trebala biti pripojena Zagrebu. Gradonačelnik se tome oštro protivi, jer bi to značilo enormno poskupljenje cijene vode za Velikogoričane.

Podsjećamo, gradonačelnik se usprotivio i samim najavama o mogućnosti ukidanja goričkog vodoopskrbnog sustava, a nakon što je Vlada objavila i prijedlog nove Uredbe, kojom Veliku Goricu „utapa“ u Zagreb, inicirano je sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća. Na njoj će gradonačelnik tražiti podršku svih gradskih vijećnika u daljnjoj borbi za goričku vodu, kao i prihvatiti podršku građanskih udruga koje daju podršku Gradu u borbi protiv otuđivanja goričke imovine.

- Naši građani danas jedva spajaju kraj s krajem, a ova Vlada pokazuje potpunu neosjetljivost. U istom uslužnom području, po Zakonu cijena vode mora biti identična za sve potrošače. Spajajući trenutno najjeftiniji, velikogorički vodovod, s onim najskupljim, zagrebačkim, Velikogoričanima će cijena vode enormno narasti. Iz Vlade nam obrazlažu, kako je to nužno zbog EU-regulative, skrivajući zapravo tom frazom svoju nesposobnost i nekompetentnost – ističe gradonačelnik Barišić dodajući kako velikogorička komunalna infrastruktura vodoopskrbe vrijedi milijardu kuna, a VG vodoopskrba zadovoljava sve propisane standarde da bude samostalno uslužno područje ili čak nositelj za cijelu Zagrebačku županiju.

VG Vodoopskrba d.o.o. trgovačko je društvo osnovano za djelatnost javne vodoopskrbe i odvodnje, koju od 2007. godine obavlja odvojeno od svih drugih komunalnih i komercijalnih djelatnosti. O učinkovitosti i kvaliteti poslovanja VG Vodoopskrbe ponajbolje svjedoči podatak da upravo to društvo ima najniži varijabilni dio cijene vode (2,28 kn/m3), dok najviši varijabilni dio cijene ima upravo „nositelj“ predloženoga Uslužnog područja 7, zagrebački vodovod, a on iznosi gotovo pet puta više od velikogoričke cijene – 10,36 kn/m3!.
- Svakodnevno sam u kontaktu sa svojim sugrađanima koji izražavaju ogorčenje postupcima ove Vlade. Zašto smo ih birali, ako gotovo svakim svojim potezom samo osiromašuju građane, zašto nitko građanima ne obrazlaže razloge poskupljenja?! S druge strane, nalaze sva moguća opravdanja za kupnju luksuznih automobila, premijer dva dana zaredom saziva press konferencije. Dosta je toga, tražimo od premijera da javno i detaljno obrazloži Velikogoričanima, koliko će poskupjeti vodoopskrba u Velikoj Gorici i koji su razlozi za to! Ponavljam, da ću osobno, kao i sve gradske službe, učiniti sve da spriječimo novu ugrozu standarda naših sugrađana. Ako treba, raspisat ćemo i lokalni referendum o ovom pitanju – poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.