Grad Velika Gorica

Iz medija

Umjesto tramvaja do aerodroma željeznica

tramvajUnatoč najavama zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da će preko Domovinskog mosta do novog terminala zračne luke dovesti tramvaj, a što se poklopilo s predizbornim željama goričkog gradonačelnika Dražena Barišića, sve je izglednije da od tramvaja u Velikoj Gorici neće biti ništa, barem ne u skorije vrijeme.

Naime, političarima se u ideje umiješala struka koja kao bolju opciju povezivanja zračne luke vidi laku željeznicu – bržu i isplativiju opciju putovanja. U prosincu je na inicijativu pomoćnika ministra Marka Lončarevića održan sastanak u Ministarstvu prometa, a na kojemu su uz predstavnike Grada Velike Gorice bili i direktori zračne luke i tvrtke HŽ Infrastruktura.

Dogovoreno je da će se raspisati natječaj za izradu idejnih rješenja za povezivanje zračne luke na željezničku mrežu kao podloga za donošenje odluke o konačnom koridoru. Povezivanje je moguće tramvajskom linijom preko Radničke ceste i Domovinskog mosta, ali i kroz željezničke koridore prema pruzi Zagreb – Sisak. Koja god opcija ispadne bolja, realizacija se očekuje krajem 2016. godine sa završetkom gradnje novoga terminala.

- Vjerojatno neće biti tramvaj, ono što mi možemo reći je potreba, ali struka će reći što daje najveće benefite za zračnu luku i okolicu. Možda brza gradska željeznica ili prava željeznica. U svakom slučaju interes Grada je povezivanje tračnom željeznicom, hoće li to biti kroz jedan od tri koridora od strane Domovinskog mosta ili na postojeću Zagreb-Sisak, ili nešto novo, ćemo vidjeti sljedeće godine kada će nam struka predložiti rješenja – kaže gradonačelnik Dražen Barišić.

Tramvajsko rješenje bi omogućilo Velikoj Gorici da vrlo jeftino produži tramvajsku liniju do stadiona Radnik, no željeznica omogućava bržu i direktniju vezu zračne luke – ne samo prema Zagrebu nego i dalje.

- Zajedno s resornim ministarstvom i HŽ infrastrukturom ćemo ponuditi na financiranje projekt željeznice koja će povezivati novi terminal, vrlo vjerojatno kroz prugu Zagreb-Sisak, ali i da Velika Gorica time ima novi prometni ulaz koji ćemo nastojati što više približiti centru grada – kaže Barišić.

Izvor: VG Danas