Grad Velika Gorica

Najave

Projekt 'Prestani' ponovno u našim školama

kumicic4Udruga “Ti si OK” provodi projekt – “Prevencija nasilja među djecom – Prestani!”, čiji je donator Ministarstvo, obrazovanje i sporta. Projekt se provodi u OŠ E. Kumičić i OŠ E. Kvaternik, s učenicima 5. i 6. razreda. Cilj projekta je djelovati preventivno i pružiti pomoć školama u prepoznavanju problema nasilništva među školskom djecom u svojim školama.

Projekt je usmjeren učenicima kojima se pruža prilika da otvoreno govore o nasilju bez straha o stigmatizaciji i osveti. Osim toga, projekt djeluje na povećanje svjesnosti djece o problemu nasilja, ohrabruje ih da prijavljuju učiteljima slučajeve nasilja, upućuje ih kome se mogu obratiti za pomoć, povećava stupanj njihova povjerenja u nastavnike te ih educira kako se ponašati ako svjedoče nasilju i sl. Učiteljima i nastavnicima projekt pomaže aktivnostima koje povećavaju njihove kompetencije u opažanju, reagiraju i sprečavanju problema nasilja.

Projekt obuhvaća i roditelje koji uče kako prepoznati znakove nasilja ili zlostavljanja kod svog djeteta. Cijeli projekt uključuje ravnatelja/icu koji će biti educiran pružati adekvatnu pomoć i podršku nastavnom i stručnom osoblju sa ciljem smanjivanja nasilja u školama. Uz radionice za učenike, u svakoj školi će se održati predavanje za učitelje s temom “Alati i tehnike upravljanja razrednom klimom”,te će se školama dodijeliti brošura o prevenciji nasilja, kako prepoznati nasilje, kako prići učenicima i pomoći im u sukobu. Za roditelje je pripremljen Letak o znakovima prepoznavanja stanja žrtve i nasilnika, kako bi kod vlastitog djeteta mogli uočiti eventualne probleme u ponašanju i pružili pomoć i podršku.