Grad Velika Gorica

Vijesti

Kronologija slučaja 'Velkom'

velkomTragom pitanja građana i zainteresirane javnosti , podsjećamo još jednom na kronologiju slučaja Velkom, uz priložene, skenirane ključne dokumente. Iz svega je evidentno da Grad Velika Gorica nema nikakvih vlasničkih udjela u Tržnom centru niti je u mogućnosti rješavati sporove između suvlasnika malih poslovnih prostora i tvrtke koja je u stečaju Velkoma kupila Tržni centar.

Kronologija događanja u stečaju Velkoma:

1. Rješenje Trgovačkog suda Zagreb od 27.7.2000. godine o pokretanju postupka radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka. (Gradonačelnik Velike Gorice u to je vrijeme bio Zvonimir Šimičić, a predstavnik Grada Vlado Horina). Napomena: Dana 26. 7.2000. predlagatelj Grad Velika Gorica podnio je zahtjev za otvaranje stečaja nad Velkomom radi prijeteće opasnosti da isti neće vratiti pozajmicu u iznosu od 2.632.528,92 kn, sve zbog blokade žiro – računa u trajanju 203 dana

2. Rješenje Trgovačkog suda Zagreb o otvaranju stečajnog postupka nad Velkomom d.o.o. po prijedlogu Grada Velike Gorice od 25.9.2000. godine (gradonačelnik Zvonimir Šimičić)

3. Ročište na kojem su prijavljivane tražbine vjerovnika održano je 4. 12. 2000. I Ročište na kojem se odlučivalo o daljnjem tijeku stečajnog postupka održano također 4.12. 2000. S odlukom o nastavku poslovanja u cijelosti – Izrada plana preustroja u stečaju (predstavnik Grada Mirjana Dujmović i Vlado Horina).

4. Na Gradskom vijeću prihvaćena nova organizacija obavljanja komunalnih djelatnosti putem tri nova poduzeća (VG vodoopskrba, Vg čistoća i VG komunalac) 2002. I time donesena odluka o likvidaciji Velkoma i rasprodaji cjelokupne imovine (gradonačelnik Ivan Šuker).

5. Potpisani ugovori o najmu opreme s novim komunalnim poduzećima i Solidum Žužić d.o.o. o podizvođenju radova na šljunčari s pravom prvokupa (stečajni upravitelj Stjepan Uzbašić, gradonačelnik Ivan Šuker)

6. Skupština vjerovnika 20.4.2004. donosi odluku o unovčenju cjelokupne imovine – rasprodaji Velkoma u stečaju (predstavnik grada Krešo Hubak, gradonačelnik Ivan Šuker)

7. Skupština vjerovnika 15.4. 2005. Donosi odluku o sklapanju nagodbi s Fondom za privatizaciju, Gradom Velikom Goricom, Vinkuranom te prodaji poduzeća Velkom d.o.o. u stečaju (predstavnik Grada Krešo Hubak, gradonačelnik Ivan Šuker)

8. Tužba Grada Velike Gorice 2005. O ništavnosti kupoprodaje Velkoma d.o.o. u stečaju (gradonačelnik Tonino Picula)

9. Nakon odbijanja tužbe, žalbi, poništenja i vraćanja na ponovno postupanje, temeljem odvjetničkih i financijskih vještačenja – Gradsko vijeće Grada Velike Gorice 22. 7.2013. donosi zaključak o davanju ovlaštenja Gradonačelniku Grada Velike Gorice za potpisivanje sudske nagodbe u predmetu tužitelja Grad Velika Gorica i tuženika: I. Komunalna infrastruktura d.o.o. u stečaju i II. Solidum Žužić d.o.o. u stečaju, koji se vodi pred Trgovačkim sudom u zagrebu na način da tužitelj povuče tužbu, pod uvjetom da svaka strana snosi svoje troškove

10. Okončan stečaj Velkoma, vjerovnici/bivši radnici, ostvaruju pravo na isplatu potraživanja

U privitku se nalaze i ključni dokumenti iz navedene kronologije.

Aktivnosti Grada vezane uz Zelenu tržnicu

Neovisno o slučaju stečaja, posebno se odvija kronologija zelene tržnice koja je djelovala na prostoru Tržnog centra. Nakon što je Vesna Fabijančić Križanić 2009. Potpisala lokacijsku dozvolu u kojoj stoji:“U prizemlju se izmješta zelena tržnica na vanjski prostor jugoistočno od same građevine, a prostor zelene tržnice pretvara se u jedinstveni trgovački prostor…“ nastavljena je procedura redovitog postupka oko izdavanja dozvola.

Zakonitost postupanja aktualne administracije Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja potvrdilo je i nadležno Ministarstvo graditeljstva čime je okončan postupak oko izvođenja radova rekonstrukcije na Tržnom centru.

Tržnica na malo komunalna je djelatnost, sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu. Grad Velika Gorica, poznato je, obavljanje te djelatnosti povjerio je svom komunalnom poduzeću – VG komunalcu. Gradonačelnik kao Skupština društva, inzistira na tome da djelatnost tržnice na malo Vg komunalac mora obavljati na tržišnim principima, odnosno da se više na toj djelatnosti ne mogu bilježiti gubici koji se onda pokrivaju iz drugih djelatnosti VG komunalca.

– Kako bismo izbjegli mogućnost ucjene od strane vlasnika Tržnog centra, Grad je na dijelu Trga kralja Petra Krešimira IV prema Školskoj ulici, izgradio prostor za posebne namjene, koji će se u krajnjem slučaju koristiti za potrebe tržnice na malo – ističe gradonačelnik Dražen Barišić. Vg komunalac ima obvezu osigurati sve potrebno za obavljanje te komunalne djelatnosti, na ekonomskim principima a Grad će pomoći u osiguravanju preduvjeta, kako ne bi došlo do povećanja zakupa za prodavače, niti do povećanja cijene za kupce. Podsjetimo kako tijekom protekle godine, zbog specifičnih uvjeta, prodavači nisu plaćali zakup.

Priloženo:

Dokumentacija o slučaju “Velkom” (ZIP; 14,5 MB)