Grad Velika Gorica

Najave

Izložba dječjih radova 'Živjeti i učiti dječja prava'

djecji5Udruženje Djeca prva u suradnji s Gradskom knjižnicom organizira postavljanje izložbe dječjih radova nastalima na temu Dječja prava u okviru predškolskih igraonica koje se provode u dječjim vrtićima Velika Gorica i Lojtrica. Kako djeca doživljavaju prava djece pokazat će izložba „Živjeti i učiti dječja prava“. Otvorenje izložbe je u srijedu, 15. siječnja 2014. u 12 sati u prostorijama Područne knjižnice Galženica u zgradi Doma kulture, Trgu Stjepana Radića 5.

Igraonice Udruženja Djeca prva su dio Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu Grada Velike Gorice. Program Udruženja Djeca prva je verificiran od Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta kao kraći predškolski program, a na području Grada Velike Gorice kontinuirano se provodi od 2000. godine. Njegova provedba započela je u dvije grupe korisnika – u Velikoj Gorici u grupi „Srce“ i u Velikoj Mlaki u grupi „Suncokret“.

Zbog potreba korisnika i lokalne zajednice 2003. g. povećava se obuhvat korisnika u Velikoj Mlaki na dodatnu grupu „Maslačak“, a 2011. obuhvat korisnika širi se i na područje naselja Gradići.
Prosječni godišnji obuhvat korisnika iznosi do 90 djece predškolske dobi i 50 roditelja/skrbnika. Aktivnosti izravnog rada s korisnicima provode se jednom tjedno u trajanju od tri sata. Izravan rad s korisnicima provode dvije odgajateljice djece predškolske dobi Ljubica Brnadić i Sandra Toplek, pedagoginja Vedrana Debjađi i socijalna radnica Vladica Šafranko. Sve izvoditeljice aktivnosti su stručnjakinje s dugogodišnjim praktičnim iskustvom, a njihov entuzijazam i poznavanje lokalne zajednice u velikoj mjeri pridonose prepoznatljivosti i umreženosti programa na području Velike Gorice.

Ovim programom se izravno promoviraju i štite prava i interesi djece te se utječe na smanjivanje i prevenciju socijalne isključenosti i siromaštva zagovaranjem, umrežavanjem i poticanjem intregriranog pristupa u pružanju socijalnih usluga u lokalnoj zajednici.