Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradonačelnik Barišić: 'Nećemo dati goričku vodu!'

voda1Vlada Republike Hrvatske ovih dana treba donijeti Uredbu kojom će definirati granice uslužnih područja za obavljanje djelatnosti vodoopskrbnog sustava. Prema naznakama iz Hrvatskih voda, Velikoj Gorici se želi oduzeti pravo na navedenu djelatnost. Gradonačelnik Dražen Barišić izrazio je oštro protivljenje i najavio borbu za vodu.

Prema novom Zakonu o vodama definiraju se uslužna područja unutar kojih će se obavljati vodoopskrba, a granice tih područja svojom Uredbom određuje Vlada Republike Hrvatske.
Budući da Velika Gorica ispunjava sve uvjete da bi bila samostalno Uslužno područje, svoju namjeru, Grad je putem svog poduzeća VG Vodoopskrbe iskazao i dopisom Ministarstvu poljoprivrede.

- Ukoliko Vlada donese drugačiju odluku, mi ju možemo samo nazvati bizarnom, nestručnom i štetnom za sve građane Velike Gorice i nikako ju ne možemo prihvatiti te ćemo poduzeti sve što je u našoj mogućnosti da istu spriječimo. Tražim žurno sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća i pozivam sve saborske zastupnike i vijećnike u Skupštini Zagrebačke županije da iskažu svoju podršku Velikogoričanima – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Za uspostavu vodoopskrbnog područja potrebno je 2 milijuna kubičnih metara vode, a Velika Gorica ima 10 milijuna i kapacitet za još 10 koji konstantno razvija. Pripajanje velikogoričkog vodovoda pod drugu ingerenciju imalo bi velike posljedice: to bi značilo poskupljenje vode za naše sugrađane, propast velikogoričkog poduzeća VG vodoopskrba, otkaze za sve radnike Vodoopskrbe i uništavanje razvojnih projekata našega grada.

- Mi to ne možemo i ne smijemo dozvoliti! Sjetite se primjera grijanja –to je primjer kako sve završava kada se resursom ne upravlja iz grada – Za posljedicu imamo najskuplje grijanje i ne želimo da se to dogodi i u ovom slučaju. A, upravo će to biti scenarij, ako nam Vlada uzme vodu: Plaćat ćemo skuplje ono čega imamo najviše – zaključio je gradonačelnik Barišić.

voda2voda3voda4voda5