Grad Velika Gorica

Vijesti

Dan mimoza obilježen u Velikoj Gorici

mimoze1Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježava se treće subote u siječnju. Protekle subote Dan mimoza je po drugi put obilježen u Velikoj Gorici u organizaciji Grada Velike Gorice, Veleučilišta Velika Gorica i Poliklinike Zahi.

Na velikogoričkom Tržnom centru mimoze su prodavali čelni ljudi grada i njihove supruge, gradonačelnik Dražen Barišić, njegov zamjenik Ervin Kolarec i predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović. Prikupljenim sredstvima financirat će se akcije preveniranja raka vrata maternice.

Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka zajednički su pokrenuli inicijativu za prevencijom raka vrata maternice koji se na godinu u svijetu dijagnosticira u 500.000 novih slučajeva, a gotovo 250.000 žena umre od te bolesti.

U Hrvatskoj se na godinu otkrije oko 400 slučaja raka vrata maternice, dok sto oboljelih žena umire u jednoj godini od iste bolesti, no uz tu informaciju dodajmo da od ove bolesti ne bi trebala oboljeti ni umrijeti niti jedna žena.
Rak materničnog vrata može se spriječiti da nikada ne nastane, jer je njegov uzrok poznat. Humani papiloma virus ili skraćeno HPV je spolno prenosiva bolest koja se u gotovo 100% slučajeva povezuje s rakom materničnog vrata.
- Istraživanja su pokazala da je 2006. g. u Hrvatskoj 16,5 % djevojčica te čak 28,6% dječaka imalo spolne odnose prije šesnaeste godine života. Vjerujemo da statistika ni danas nije bitno drugačija. Ako se izuzmu svi dugi negativni učinci ovako ranog stupanja u spolne odnose ( neželjene trudnoće, prekidi neželjenih trudnoća, smanjenje fertilne sposobnosti u kasnijoj dobi, abnormalnosti u papa testu, psihičke posljedice), važno je znati da spolni odnosi nose rizik od prijenosa uzročnika raka materničnog vrata. Upravo zato je cijepljenje preporučljivo u vrlo mladoj životnoj dobi da se prije stupanja u spolne odnose razvije imunitet na najučestalije i najopasnije tipove HPV-a –ističu u Hrvatskoj ligi protiv raka.

mimoze2mimoze3mimoze4mimoze5