Grad Velika Gorica

Iz medija

Raste gradska naknada za novorođenu djecu

cetvorkeJednokratne naknade koje se dodjeljuju rodiljama kao pomoć za opremu novorođenog djeteta u 2014.godini iznosit će 2000 kuna, najavio je gradonačelnik Barišić na protekloj sjednici Gradskog vijeća.

Tijekom akutualnog sata Gradskog vijeća pitanje hoće li rasti kakve naknade za rodilje u 2014.godini postavio je vijećnik HDZ-a Vladimir Pavišić, isto pitanje na pretprošloj sjednici postavio je vijećnik Leo Lisac (SDP), a konkretni odgovor stigao je prošlog tjedna. Potvrdno je odgovorio gradonačelnik Dražen Barišić najavivši kako će naknada za rodilje rasti s 1500 kuna na 2000 kuna u 2014.godini.

-Naknadu za rođenje povećat ćemo s 1500 na 2000 kuna što je jako dobro, istina, nisu neki veliki novci, ali je dobra volja pomoći s tim naknadama. Najviše ćemo pomoći ako osiguramo i ostala dobra da budući život naših mladih sugrađana bude što kvalitetniji i bezbrižniji – odgovorio je gradonačelnik Barišić dodavši kako je u 2004. godini ostvareno 662, 2010.godine 755, a 2012. godine 666 ovakvih naknada.

Usporedbe radi s naknadama koje dobivaju rodilje od gradova u Zagrebačkoj županiji saznajemo da u Samoboru jednokratna naknada iznosi 1000 kuna za novorođeno djete, u Svetoj Nedjelji 2000, u Vrbovcu 1500 kuna, dok u gradu Jastrebarsko za rođenje svakog prvog djeteta naknada iznosi 3000 kune, a za treće i svako slijedeće 10 000 kuna.

Što je potrebno za ostvarivanje naknade?

Da bi rodilje u sljedećoj godini mogle dobiti naknadu od Grada Velike Gorice popunjeni Zahtjev za ostvarivanje prava na pomoć za opremu novorođenog djeteta i potrebnu dokumentaciju moraju predati u gradsku pisarnicu. Potrebna dokumentacija obuhvaća presliku Rodnog lista za dijete ili Izvatka iz matične knjige rođenih, presliku Uvjerenja o prebivalištu za dijete, presliku Rješenja o posvojenju za posvojeno dijete (ukoliko se radi o posvajanju) , preslike osobnih iskaznica oba roditelja te presliku kartice tekućeg računa jednog od roditelja. Nakon što u Gradu zaprime zahtjev, slijedi obrada podataka i izdavanje Rješenja koje se šalje na kućnu adresu, s time da na umu rodilje moraju imati da je rok za podnošenje zahtjeva 3 mjeseca od rođenja djeteta.

Izvor: VG Danas