- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Projekt ‘U mojem dvorištu’ vrijedan milijun eura

Posted By Gorica.hr On 19.12.2013. @ 14:40 In Vijesti | Comments Disabled

rec1 [1]Uvjetno je odobren projekt „U mojem dvorištu“, koji su na natječaj za financiranje iz Instrumenta predpristupne pomoći (IPA), prijavili Grad Velika Gorica i VG čistoća u suradnji sa slovenskom Mestnom občinom Velenje i Šolskim centrom Velenje. Projekt je vrijedan milijun i dvjesto tisuća eura, a iz sredstava predpristupne pomoći odobreno je sufinanciranje u iznosu od milijun i šezdeset pet tisuća eura.

U srijedu je u Podčetrtku (Slovenija) na 8. sjednici zasjedao Zajednički odbor za praćenje Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska za programsko razdoblje 2007.-2013., za koje je Upravljačko tijelo Ministarstvo gospodarskog razvoja i tehnologije (MGRT) Republike Slovenije. Zajednički odbor za praćenje, čiji su članovi predstavnici obiju sudjelujućih država – Slovenije i Hrvatske – te predstavnici Europske komisije, odobrio je 39 projekata, koji će biti sufinancirani iz fonda Instrument pretpristupne pomoći (IPA).

3. veljače 2012. MGRT je objavio 3. poziv na dostavu prijedloga projekata u okviru kojega je za sufinanciranje projekata sa obje strane granice na raspolaganju bilo 10.817.946,00 eura (maksimalan iznos sufinanciranja u visini 85%).

Društveno-ekonomski učinak ovog projekta trebao bi biti vrlo pozitivan u smislu stvaranja novih radnih mjesta namijenjenih zapošljavanju socijalno osjetljivih skupina (nezaposlenih osoba slabijeg obrazovanja, koje se mogu osposobiti za rad u sustavu gospodarenja otpadom), stvaranju dobara niske ekonomske, ali visoke uporabne i socijalne vrijednosti (predmeta izdvojenih iz tokova otpada i obnovljenih za ponovnu uporabu), koji se mogu socijalno osjetljivim skupinama (osobe niskih primanja, nezaposleni) prodavati po simboličnim cijenama i na taj način ojačati njihov socijalni status i kvalitetu života. Kroz projekt će se uspostaviti prekogranična suradnja na zajedničkom razvoju gospodarenja otpadom u sustavu odvojenog sakupljanja i ponovnog korištenja te recikliranja, jer će se uspostaviti sustav razmjene podataka o količinama i sastavu odvojeno sakupljenog otpada, što će za posljedicu imati povećanje trgovine i prometa sirovina i predmeta za ponovnu uporabu između prekograničnih područja (s vremenom će se u sustav uključivati novi korisnici), što predstavlja glavnu dodanu vrijednost projekta.

Suradnja će se kroz projekt također uspostaviti među stručnjacima, upravnim tijelima, komunalnim poduzećima, nevladinim i obrazovnim organizacijama i drugim akterima na prekograničnim područjima.

rec2 [2]rec3 [3]rec4 [4]rec5 [5]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2013/12/projekt-u-mojem-dvoristu-vrijedan-milijun-eura/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/rec1.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/rec2.jpg

[3] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/rec3.jpg

[4] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/rec4.jpg

[5] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/rec5.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal