Grad Velika Gorica

Vijesti

Projekt 'U mojem dvorištu' vrijedan milijun eura

rec1Uvjetno je odobren projekt „U mojem dvorištu“, koji su na natječaj za financiranje iz Instrumenta predpristupne pomoći (IPA), prijavili Grad Velika Gorica i VG čistoća u suradnji sa slovenskom Mestnom občinom Velenje i Šolskim centrom Velenje. Projekt je vrijedan milijun i dvjesto tisuća eura, a iz sredstava predpristupne pomoći odobreno je sufinanciranje u iznosu od milijun i šezdeset pet tisuća eura.

U srijedu je u Podčetrtku (Slovenija) na 8. sjednici zasjedao Zajednički odbor za praćenje Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska za programsko razdoblje 2007.-2013., za koje je Upravljačko tijelo Ministarstvo gospodarskog razvoja i tehnologije (MGRT) Republike Slovenije. Zajednički odbor za praćenje, čiji su članovi predstavnici obiju sudjelujućih država – Slovenije i Hrvatske – te predstavnici Europske komisije, odobrio je 39 projekata, koji će biti sufinancirani iz fonda Instrument pretpristupne pomoći (IPA).

3. veljače 2012. MGRT je objavio 3. poziv na dostavu prijedloga projekata u okviru kojega je za sufinanciranje projekata sa obje strane granice na raspolaganju bilo 10.817.946,00 eura (maksimalan iznos sufinanciranja u visini 85%).

Društveno-ekonomski učinak ovog projekta trebao bi biti vrlo pozitivan u smislu stvaranja novih radnih mjesta namijenjenih zapošljavanju socijalno osjetljivih skupina (nezaposlenih osoba slabijeg obrazovanja, koje se mogu osposobiti za rad u sustavu gospodarenja otpadom), stvaranju dobara niske ekonomske, ali visoke uporabne i socijalne vrijednosti (predmeta izdvojenih iz tokova otpada i obnovljenih za ponovnu uporabu), koji se mogu socijalno osjetljivim skupinama (osobe niskih primanja, nezaposleni) prodavati po simboličnim cijenama i na taj način ojačati njihov socijalni status i kvalitetu života. Kroz projekt će se uspostaviti prekogranična suradnja na zajedničkom razvoju gospodarenja otpadom u sustavu odvojenog sakupljanja i ponovnog korištenja te recikliranja, jer će se uspostaviti sustav razmjene podataka o količinama i sastavu odvojeno sakupljenog otpada, što će za posljedicu imati povećanje trgovine i prometa sirovina i predmeta za ponovnu uporabu između prekograničnih područja (s vremenom će se u sustav uključivati novi korisnici), što predstavlja glavnu dodanu vrijednost projekta.

Suradnja će se kroz projekt također uspostaviti među stručnjacima, upravnim tijelima, komunalnim poduzećima, nevladinim i obrazovnim organizacijama i drugim akterima na prekograničnim područjima.

rec2rec3rec4rec5