Grad Velika Gorica

Vijesti

Ovogodišnji Albatros dodijeljen Ljiljani Jelaska

albatros2Osamnaesta po redu Književna nagrada „Albatros“ svečano je, u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, uručena književnici Ljiljani Jelaska iz Petrinje za knjigu „Vesele boje tvoje i moje.“ U konkurenciji od 21- og rukopisa, koje su autori iz cijele Hrvatske kandidirali na ovogodišnji natječaj za Književnu nagradu „Albatros“, Jelaskino djelo je Prosudbeni odbor ocijenio kao najbolje.

O nagrađenoj zbirci pjesama za djecu govorili su članovi Prosudbenog odbora za dodjelu nagrade Albatros – Maja Gjerek i Božidar Prosenjak, autor likovnog rješenja naslovnice Mate Lovrić te urednik Biblioteke Albatros Drago Bukovec.

„Ovo mi je najljepši dan u životu uz onaj kad sam rodila svoju djecu. Ponovno osjećam da imam dom“, ganuto je rekla nagrađena književnica koja se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća vratila iz Vojvodine u Hrvatsku.

Nagrađena zbirka pjesama „Vesele boje tvoje i moje“ prva je autoričina objavljena knjiga. Pretežno piše poeziju, povremeno i prozne uratke. Radovi su joj objavljeni u zbirkama poezije „Kultura snova“ te u zbornicima u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Svoje radove objavljuje na portalu „Književnost uživo“ i „Studio TIM“. Prije desetak godina počela je pisati kratke priče i igrokaze za djecu. Pjesme su joj objavljivane u dječjem časopisu „Radost“ dok su igrokazi u nekoliko navrata uprizoreni u dječjim vrtićima u Glini i Petrinji.
Nagradu „Albatros“ gospođi Jelaska uručio je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić istaknuvši kako mu je izuzetno drago da je nagrada otišla u ruke gospođi iz Petrinje te da se ta dva kontinentalna grada i kulturno povezuju.

Zadovoljstvo nagrađenom zbirkom pjesama nije skrivala ni ravnateljica velikogoričkog Pučkog otvorenog Učilišta Barbara Grđan Odrčić posebno iskazavši oduševljenje ilustrativnim konceptom knjige.
Svečarsku atmosferu dodjele upotpunio je vokalni ansambl „Zlatne godine“ iz Velike Gorice, a dramska umjetnica i umjetnička voditeljica Scene „Gorica“, Ines Bojanić, nadahnuto je pročitala nekoliko pjesama iz nagrađene zbirke za djecu čijoj su promociji nazočili uglavnom odrasli.
Osim gradonačelnika Barišića, svečanosti su prisustvovali i njegovi zamjenici Ervin Kolarec i Stjepan Kos, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zvonko Kunić, ravnatelji velikogoričkih ustanova kulture, obrazovanja i predškolskog odgoja te velikogorički pisci i brojni ljubitelji knjige.

albatros1