Grad Velika Gorica

Najave

Dan grada u znaku znanja i novih tehnologija

veleuciliste1Sutra, na Svetu Luciju – 13. prosinca, obilježavamo Dan grada Velike Gorice. Ove godine Dan grada obilježava se u znaku znanja, obrazovanja i novih tehnologija.

Veleučilište Velika Gorica osnovano je prije točno deset godina, a ovih dana dovršena je izgradnja novih prostora u sklopu Vatrogasnog doma. Do proljeća iduće godine bit će dovršeno unutarnje uređenje i opremanje prostora u kojima će profesorima i studentima biti na raspolaganju moderne predavaonice, kabineti i laboratoriji. Do sada je u radove uloženo 15 milijuna kuna.

- Za opremanje zgrade uključujući i ostale troškove potrebno je još 12 milijuna kuna. Tu su i dodatna sredstva koja nismo uračunali poput plaćanja za dozvole vodoprivredi. Ako se promatra ono što nam je Grad dao, dakle, nije nam naplatio zemljišni prostor i oslobodio nas je plaćanja komunalnih doprinosa, investicija se penje na tri milijuna eura ili 21 do 22 milijuna kuna – rekao je mr.sc. Ivan Toth, dekan Veleučilišta Velika Gorica.

- Mi kao većinski vlasnik Veleučilišta svjedočimo s njima jednom uspjehu koji je ovdje tijekom godine napravljen. Na proljeće ćemo u potpunosti završiti taj projekt i otvoriti ne samo njega, već i okoliš kojeg uređuje Grad. Na taj način predstavit ćemo jednu cjelinu prve faze – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

U planu je izgradnja nove zgrade koja će se također nalaziti u krugu veleučilišta i zajedno s postojećim tvoriti studentski kampus. Za buduću građevinu uskoro će dobiti lokacijsku dozvolu, jednu od uvjeta za apliciranje sredstava iz fondova Europske unije. Riječ je o četvrtoj fazi izgradnje Veleučilišta.

Velika Gorica će sutra dobiti i gradsku bežičnu mrežu putem koje će se građani moći besplatno spojiti na internet. Bežičnim signalom bit će pokriveni primarno otvoreni prostori u centru Velike Gorice, na području od Tržnog centra do Doma zdravlja. Za spajanje na mrežu građani trebaju u postavkama svojih uređaja pronaći bežičnu mrežu naziva (SSID) “e-Gorica”. Iduće godine nastavlja se širenje mreže i na okolna naselja.

veleuciliste2veleuciliste3veleuciliste4veleuciliste5