Grad Velika Gorica

Najave

Besplatno kino na Dan grada

pouU sklopu Dana Grada Velike Gorice Pučko otvoreno učilište u petak, 13. prosinca 2013. organizira Dan otvorenog kina kada je na sve projekcije besplatan ulaz za posjetitelje.

Na blagdan Sv. Lucije, zaštitnice Grada, Kino Gorica će u 18,00 sati prikazati dva kratkometražna dokumentarna filma vezana za turopoljsku baštinu – „Jedan dan u turopoljskoj zadruzi“ i „Turopoljska podgutnica.“

„Jedan dan u turopoljskoj zadruzi“ je nijemi film s titlovima, a riječ je o etnografskoj konstrukciji života u obiteljskoj zadruzi s kraja 19. st., koja plijeni gledatelja svojim toplim, lirskim, mirnim prikazom tradicionalnog života seoske obiteljske zajednice. U ovoj rekonstrukciji na turopoljskom kajkavskom govoru kao međutekstom je na autentičan način prikazan život u seoskoj obiteljskoj zadruzi onako kako su je se još sjećali posljednji njezini živući članovi.

Drugi film je igrani prikaz priče o turopoljskoj podgutnici za koju se vjeruje da je preteča kravate. Prigodnim programom u povodu Dana Velike Gorice Kino Gorica će, osim dokumentaraca, u 16 sati prikazati crtić “Niko 2″, “Velika frka”, a u 21 sat pustolovni film “Thor” u 3D verziji.