Grad Velika Gorica

Iz medija

Pučko otvoreno učilište dobiva rampu za osobe s invaliditetom

rampaVelikogoričko Pučko otvoreno učilište uskoro će postati pristupačnije osobama s invaliditetom, posebice onima u invalidskim kolicima, jer se uz glavni ulaz radi tzv. rampa za invalide. Projekt je započeo prije dva mjeseca, a na odabir najboljeg idejnog rješenja se čekalo dugo.

„Cijeli moj prethodni mandat kao predsjednika Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice prošao je u iznalaženju rješenja za postavljanje ove pristupne rampe u Pučko učilište, središnju gradsku kulturnu ustanovu – ističe Darko Matić, dodajući da su arhitektonskim rješenjem rampe svi zadovoljni. Rampa ima blagi nagib od 5% što će osobama u invalidskim kolicima omogućiti da samostalno uđu u zgradu.

Upravo je to i bio cilj – napominje ravnateljica POU Barbara Grđan Odrčić. „Bilo je i onih koji su prigovarali da je ovo nepotrebno jer već postoji platforma za invalide koja je nakon obnove 2004. godine postavljena na vanjskom stepeništu. No, radi o tipu platforme predviđene za natkrivene prostore, a ne za izlaganje kiši, snijegu i vlazi, pa se stalno kvarila i vrlo brzo se odustalo od njene uporabe – kaže Grđan Odrčić.

Nova rampa trebala bi biti gotova u roku mjesec dana, budu li to dozvoljavale vremenske prilike, a službeni početak korištenja očekuje se sredinom prosinca, u povodu obilježavanja Dana osoba s invaliditetom.

No, u Velikoj Gorici još je mnogo objekata u kojima je pristup osoba u invalidskim kolicima otežan ili gotovo u potpunosti onemogućen. Primjerice, zgrada policijske postaje ili HZZO-a. „Što se tiče gradskih ustanova i institucija, stvari se polako ali sigurno rješavaju, a daljnje pomake nabolje će omogućiti nova Strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u Gradu Velikoj Gorici koju bi gradski vijećnici trebali usvojiti do kraja godine.