Grad Velika Gorica

Iz medija

U novom velikogoričkom vrtiću bit će mjesta za 200 djece

vrticZa manje od mjesec dana, budu li to vremenske prilike dopustile, počinje se s prvim radovima na gradnji novog dječjeg vrtića na području Velike Gorice. Vrtić u kojem će mjesta biti za 200 djece, koliko ih je proteklih godina nakon upisa ostajalo bez mjesta, podijeljenih u deset odgojnih skupina – četiri za djecu jasličke i šest za djecu vrtićke dobi, gradit će se u naselju Velika Mlaka odmah uz Smendrovićevu ulicu.

Deset odgojnih skupina

Na novi vrtić vrijedan 22 milijuna kuna velikogorički roditelji čekali su točno 20 godina, koliko se na tome području nije ulagalo u gradnju tog ključnog objekta, a pripremljeni novac namaknut je kreditnim zaduženjem grada. Vrtić će se graditi na dva kata – prizemni dio s vrtićkim jedinicama, garderobama, sanitarijama, zajedničkim prostorijama te kat na kojem će biti prostorije zbornice i uprave, a prva djeca u njega bi se trebala useliti, kako je to projektom predviđeno, u rujnu 2014. godine.

– U Velikoj Gorici vrtić nije građen dvadeset godina. Sada u Velikoj Mlaki gradimo najveći vrtić u Hrvatskoj. I ono što je najvažnije, ovo nije obećanje nego realnost. Gradnja počinje ove godine – poručio je gradonačelnik Dražen Barišić. Novi dječji vrtić predviđen je kao centralni sa svim jedinicama, od kuhinje do praonice, te je zamišljen kao matični objekt u kojem će se između ostalog pripremati 600 obroka za područne vrtiće.

Godišnje 3,7 milijuna kuna

Iako se Velikogoričani slažu da je takva investicija nužna zbog pretrpanih vrtićkih grupa, oporba u Gradskom vijeću skeptična je zbog, kako poručuju, previsoke cijene vrtića i novog kreditnog zaduženja grada. Naime, kredit je za tu investiciju podignut u Hrvatskoj poštanskoj banci, rok njegove otplate sedam je godina u 28 tromjesečnih rata. Dospijeće prve rate dogovoreno je 31. prosinca 2015. godine, a za otplatu glavnice i kamate iz proračuna će se godišnje izdvojiti 3,7 milijuna kuna.

Lana Kovačević / Večernji list