Grad Velika Gorica

Iz medija

Srednjoškolci u akciji za kolege

centar_udzbeniciAko ne cijele godine, lijepo je da se barem u blagdansko vrijeme sjetimo naših sugrađana koji nemaju dovoljno sredstava za život. Velikogorički učenici uzeli su stvar u svoje ruke i odlučili pomoći!

PRIBOR ZA ŠKOLU

Udruga „Ti si OK“ u suradnji s velikogoričkim srednjim školama organizirala je prikupljanje školskog pribora za učenike slabijeg imovnog stanja. Cjelokupan pribor, od olovki do pernica, sve su osobno predali u Centar za socijalnu skrb Velika Gorica.

- Jako mi je drago što je krenula ta akcija, dosta smo skupili. Svaki dan sam govorila svom razredu da trebamo donijeti što više. U akciji su sudjelovali skoro svi učenici – kaže Kiara Marušić, potpredsjednica Školskog vijeća Ekonomske škole.

- Cilj je da potaknemo druge učenike da pomažu. Obavijest se proširila po školi. Bili su postavljeni plakati. Osim učenika u akciji su sudjelovali i profesori – priča nam učenik Srednje strukovne škole Dalibor Kulić.

- Prikupljali smo bilježnice, sav školski pribor, pernice, igračke, slikovnice, trudili smo se što više prikupiti djeci koja nemaju sve što požele da im uljepšamo blagdane – kaže učenica Gimnazije Valentina Ivanušić.

Odaziv učenika bio je odličan. Na taj su način pokazali kako su bez obzira na svoju dob u stanju pomagati i brinuti se za drugu djecu, ističe Sonja Jarebica, predsjednica Udruge „Ti si OK“.

MLADENAČKI AKTIVIZAM

- Mi smo se početkom studenog dogovorili s ravnateljima srednjih škola da potaknemo mladenački aktivizam, da srednjoškolskoj djeci damo poruku da je važno biti dobar i pomagati i na vrlo jednostavan način smo ih pozvali da donesu jednu olovku, jednu bilježnicu i da pruže drugom djetetu neku radost – rekla je.

- Pribora je jako puno, kao i bilježnica, slikovnica i bojanki i to ćemo podijeliti našim korisnicima za Svetog Nikolu i Božić – najavila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Velika Gorica Marija Žirović.

Volonteri Udruge obradovat će 120 djece do 15.-te godine života koja će poklon dobiti za Svetog Nikolu, te 140 djece iste dobi kojima će poklon biti uručen za Božić. U svakome paketu bit će i hrana u vrijednosti 200 kuna što već tradicionalno financira Grad Velika Gorica.

- U paketu će biti prehrambeni artikli, od suhomesnatih proizvoda, slatkiša, nešto što svakom domaćinstvu treba. Posebno imamo paket za odraslog člana obitelji te za svako dijete – objasnila je ravnateljica Žirović.

PREVENCIJA NASILJA

Jarebica sa članovima Udruge putem različitih radionica kroz cijelu godinu promiče važnost pomaganja drugima. To je, kaže, i jedan od važnijih oblika prevencije nasilja. Ističe kako djecu ne odgajamo dovoljno da trebaju brinuti o slabijima od sebe.

- Živimo u teško vrijeme i djecu ne odgajamo u toj ljubavi prema drugima i ne potičemo osjećaj da pomažemo drugome i djeca često kažu “Ma briga me što on ima problem, što ja s tim imam veze, ja se brinem za sebe“. Ja puno radim u osnovnim i srednjim školama i mislim da je nedovoljno rada na odgojnom aspektu djece. Malo je ako to samo radimo u prigodnim akcijama – dodala je.

Dalibor Kulić poziva sve svoje vršnjake da pomažu kolegama u nevolji i da ne budu sebični.

- Trebali bi gledati oko sebe, ne samo misliti na sebe, već i na druge u kakvom su stanju i pomagati što više – naglasio je.

Akcija prikupljanja školskog pribora traje još do petka, 29. studenog. Ako možete, pridružite se.

Izvor: Kronike Velike Gorice