Grad Velika Gorica

Vijesti

Obilježen Dan darivatelja krvi

darivateljiCrveni križ Velika Gorica obilježio je Dan darivatelja krvi, proslavom i dodjelom priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi. Na proslavi u restoranu Phoenix priznanja su dobili darivatelji koji su u ovoj godini dostigli “okruglu” brojku darivanja – 10, 50, 100, pa i 200 darivanja.

- Uz Dan dobrovoljnih darivatelja krvi ove godine se obilježava i 60 godina akcija darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa u Hrvatskoj. Darivatelji su ti koji čine nešto plemenito, najhumanije djelo koje mogu, a to je da spase nekome živote jer upravo to i rade, samovoljno i anonimno. Ovu proslavu organiziramo svake godine i to je prilika da dobrovoljnim darivateljima dodijelimo priznanja za jubilaran broj darivanja krvi, i to od 10 do 100 darivanja, a ove godine imamo jednog darivatelja koji je krv darovao 200 puta. Vi sada računajte, ako zdrav muškarac može darovati krv četiri puta godišnje, njemu treba 10 godina da bi dao 40 doza krvi, a kamo li 200 – rekla nam je ravnateljica velikogoričkog Crvenog križa, Suzana Strunjak.

U Hrvatskoj je evidentirano oko 100 000 dobrovoljnih darivatelja krvi, a članovi velikogoričkog Crvenog križa zadovoljni su sudjelovanjem Velikogoričana u takvim dobrovoljnim akcijama.

- Jako smo zadovoljni odazivom Velikogoričana. Već dugi niz godina radimo na promidžbi, držimo naše darivatelje kao kap vode na dlanu, imamo susrete, i na svakoj akciji dobiju jedan zahvalni obrok. Danas smo članovima podijelili srca koja su izradili članovi velikogoričke Udruge Suncokret što je skromni darak kojim im želimo reći jedno hvala – izjavila je Strunjak.

Svi vi koji još niste, a htjeli bi ste postati dobrovoljni darivatelji krvi i tako spasiti nekom život, to možete učiniti na sljedećoj akciji Crvenog križa koja će se od 25. do 27. studenog održati na Plesu i u Velikoj Gorici.

- Da bi mogli darovati krv osobe moraju biti potpuno zdrave, zato se krv testira prije svakog doniranja. Srećom, hrvatski darivatelji imaju među krv zdraviju od drugih zemalja jer kod nas nema velike incidencije s hepatitisom, spolnim bolestima i slično – dodaje Strunjak.

Darivateljima mogu postati punoljetne osobe koje na sljedeću akciju Crvenog križa dođu s osobnom iskaznicom. Nakon određivanja krvne grupe i rhesus faktora darivatelji dobivaju knjižicu i svaki sljedeći put stići će im poziv od Crvenog križa za sudjelovanje u akciji.