Grad Velika Gorica

Iz medija

Nastavak gradnje škole u Čiču

sastanak skola2Nakon što Trgovački sud u Zagrebu ovih dana okonča predstečajni postupak tvrtke Tempo, izvođača radova na novoj školi u Novom Čiču, konačno ćemo dočekati nastavak gradnje. Zaključak je to s današnjeg sastanka koji je održan na samome gradilištu.

Sastanku su prisustvovali načelnik sektora za financijske poslove Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Petar Šokić, nadzorni injženjeri, predstavnici tvrtke Tempo inženjering te pročelnik Zvonko Kunić ispred Grada Velike Gorice. Desetak predstavnika, što ministarstva, što lokalne uprave i izvođača zajedno su izložili moguća rješenja o konačnom pitanju škole u Novome Čiču.

Ugovor o nastavku sljedeći tjedan

Podsjetimo Tempo injženjering pokrenuo je predstečajni postupak zbog svojih dugovanja. Predstavnik tvrtke g. Kovačić objasnio je kako je predstečajni postupak praktički gotov i kroz idućih desetak dana bi tvrtka trebala dobiti potvrdu od trgovačkog suda za završetak predstečajne nagodbe.

Nakon što sud donese konačnu odluku mogu nastaviti s radovima. Riječ je o bravarskim i krovopokrivačkim radovima, a Ministarstvo i tvrtka u suradnji s kooperantima nadaju se završiti ih do kraja godine.

- Mislim da ćemo idući tjedan sve dokumente pripremiti, da se škola nastavi raditi. Izvođač je prošao postupak predstečajne nagodbe, u stopostotnom vlasništvu je države i za tvrtku će vjerojatno Trgovački sud dati pozitivno finalno rješenje da je izvođač subjekt s kojim možemo nastaviti raditi. To bi bio preduvjet da se gradnja nastavi. Također sljedeći tjedan ćemo vjerojatno uspjeti riješiti s kooperantima da ih privolimo da naprave taj posao prije snijega – rekao je Petar Šokić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Tri uvjeta za nastavak suradnje

Tri uvjeta koja MZOŠ postavlja da se radovi s istim izvođačem nastave su da tvrtka Tempo injženjering službeno završi postupak na Trgovačkom sudu, da su kooperanti solventni i ne ugrožava se kvaliteta predviđenih radova te da su poslovne banke koje jamče te radove također solventne.

- Pravno-financijske aspekte ćemo razmotriti sljedeći tjedan i pokušati dogovoriti početak radova na krovištu i bravariji. Predstavnici izvođača, lokalne uprave, neka dođu s konkretnim prijedlozima u Ministarstvo sljedeći tjedan, mi ne bježimo od nikakve odgovornosti ako se postiže cilj. Želimo pomoći da tvrtka završi cilj koji je određen ugovorom – istaknuo je Šokić.

Ukoliko se ugovor za spomenuta dva segmenta radova sklopi kako je rečeno, sljedećeg tjedna, kooperanti najkasnije 15 dana od ugovora kreću s radovima na školi. Šokić je ujedno pojasnio i razlog zašto se tako dugo čekalo sa svime.

- Razlog zašto se ugovor sa sadašnjim izvođačem toliko držao na „stand by-u“ je taj, da smo išli na opciju raskidanja ugovora, morali bismo provesti novi natječaj što bi nas izložilo riziku da dobimo novog izvođača koji bi imao više cijene ili manju kvalitetu radova, što bi opet itekako odužilo kraj projekta – objašnjava Šokić i dodaje kako je ciljani datum kraja radova početak nove školske godine.

Predstavnik Grada Velike Gorice Zvonko Kunić nije niti zadovoljan niti nezadovoljan zaključcima današnjeg sastanka.

- S obzirom na sve one crne priče i činjenicu da gradnja fantastično kasni i da su rokovi iz ugovora prošli, ovo nas na neki način drži u dobroj nadi. Ako bi se ispunila ova dva posla koja smo praktički ugovorili, u smisli da se napravi krov i zatvori zgrada limarijom i bravarijom, onda bi to bio jedan dobar korak k cilju, a to je da se sljedeća školska godina dočeka u novoj školi u Novom Čiču. Vidimo i sami što je u ove dvije godine bilo i da je izvođač radova u problemima realizacijskim i financijskim, međutim oni sada izlaze iz predstečajne nagodbe, i vjerujemo da će stečajni postupak omogućiti da stanu na noge i izvrše ugovoreni posao – kaže Kunić.

Izvor: VG Danas