Grad Velika Gorica

Vijesti

Mali gradski vijećnici u Hrvatskom saboru

saborPovodom obilježavanja desete godišnjice Ureda pravobraniteljice za djecu, u Saboru RH je održana rasprava „Dječja prava u Hrvatskoj danas“. U dvorani Josipa Šokčevića prevladavala su djeca i to predstavnici Mreže mladih savjetnika Pravobraniteljice za djecu, Nacionalnog vijeća učenika i drugih dječjih predstavničkih tijela.

Lokalna dječja vijeća predstavljala su djeca iz Opatije, Omiša i Velike Gorice. Tako su se predsjednica Dječjeg vijeća Velike Gorice Antonija Radoš (OŠ Eugena Kumičića) i vijećnik Lovro Cvitanović (OŠ Nikole Hribara)  našli u društvu najaktivnijih mladih zagovarača dječjih prava. Mladi savjetnici pravobraniteljice otvorili su neka pitanja iz života djece i mladih i u kratkom obraćanju istakli probleme i predložili načine njihova rješavanja. Način njihova rada i aktivnog djelovanja svidjeli su se Antoniji i Lovri koji su izrazili želju da i sami postanu savjetnici pravobraniteljice.

Gđa Jelavić ohrabrila ih je u toj želji i pozvala da se jave na natječaj sljedeće godine. S djecom je na obilježavanju ove važne obljetnice bila savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade, dr.sc. Arijana Mataga Tintor.

Danas, 20. studenog obilježavamo i Međunarodni Dan djeteta. Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela je 20. studenoga 1959. Deklaraciju o pravima djeteta, a istog datuma 1989. Konvenciju o pravima djeteta te predložila svim zemljama da taj datum usvoje kao Međunarodni dan djeteta radi boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece. Na današnji dan promiče svijest o osnovnim ljudskim pravima djeteta, kao i dodatnim, kao što su prava na obrazovanje, zdravstvenu njegu i mogućnost za gospodarski napredak. Time se djeca prepoznaju kao vrijedni članovi društva, danas i u budućnosti.