Grad Velika Gorica

Vijesti

Gotovo 500 goričkih obitelji dočekalo isplatu potraživanja iz slučaja Velkom

velkom1Povlačenjem tužbe Grada Velike Gorice, okončan je stečaj Velkoma i stvorili su se uvjeti da gotovo 500 goričkih obitelji dobije isplatu svojih potraživanja iz 2000. godine. Zaposlenici, njih 453, koji čekaju punih 13 godina konačno će dobiti svoja potraživanja. Riječ je o 5,5, milijuna kuna. Grad Velika Gorica dobit će kao vjerovnik 3,3, milijuna kuna koje će uložiti u opremanje novog komunalnog centra.

Razlozi za povlačenje tužbe, koju je 2005. godine pokrenula Vesna Fabijančić Križanić, kao predstavnica Grada Velike Gorice u odboru vjerovnika,temeljeni su na pravnom mišljenju dva odvjetnička društva te nalazu financijskog vještaka.
Temeljem navedenog mišljenja, spor je bio izgledan za gubitak, što bi značilo milijunske troškove za Grad Veliku Goricu. Grad vođenjem postupka ima gubitak na nemogućnosti korištenja sredstava od 3,7 milijuna koja potražuje kao vjerovnik – s obzirom da nema mogućnosti kamata, gubitak samo s tog naslova je 1,482.128,29 kuna. Dodatno, dosuđeni iznos troškova spora u godinu dana, dakle 2006. je bio 1,103.200,00 kuna. Na temelju svega navedenog, financijski gubitak za grad iznosi do 2006. 2,585.328,29 kuna uvećano za zakonske zatezne kamate kao i troškove pravnog zastupanja tužitelja i oba tuženika. Za sve godine postupka, trošak bi za Grad dosegao desetak milijuna kuna.

Zahtjev su za povlačenjem tužbe podnijeli i sami zaposlenici i ostali vjerovnici Velkoma te Gradsko vijeće u srpnju 2013. godine donosi zaključak kojim ovlašćuje gradonačelnika da u ime Grada Velike Gorice potpiše sudsku nagodbu o okončanju sudskog postupka u navedenom predmetu.

- Ovakvo okončanje bilo je jedino ispravno – povlačenjem tužbe završena je agonija duga 13 godina i izbjegavanje plaćanja milijunskih troškova postupka u slučaju gubitka spora koje je bilo najizglednije. Želim napomenuti kako je sudskom tužbom 2005. zaustavljen proces okončanja stečaja i nastavljen je na štetu zaposlenika ali i Grada Velike Gorice. Netko bi za to, kao i za sve što je prethodilo stečaju, trebao snositi odgovornost i zato vjerujem da će institucije raditi svoj posao i da će krivci odgovarati bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali – istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

Podsjetimo, stečaj komunalnog poduzeća Velkom, proglašen je 2000. godine. Pet godina kasnije Odbor vjerovnika donosi odluku o prodaji; Solidum Žužić kupuje Velkom i uplaćuje 56 milijuna kuna. Nekoliko mjeseci kasnije, predstavnica u Odboru vjerovnika Vesna Fabijančić Križanić podnosi tužbu kojom osporava kupnju, odnosno traži utvrđivanje ništetnosti ugovora o kupoprodaji. Prvostupanjskom odlukom odbijen je prijedlog Grada, drugostupanjski sud je potvrdio odluku prvostupanjskog suda da je isti u skladu s propisima RH. Vesna Fabijančić Križanić, kao predstavnica Grada ulaže žalbu Visokom trgovačkom sudu i postupak se vraća na ponovno postupanje. Sve to vrijeme novac je blokiran na računu.