Grad Velika Gorica

Vijesti

Zimska služba spremna

zimska1- Kretanje zimske službe bit će transparentno i vidljivo, tako da se zna što se radi – najavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Velikogorička zimska služba predstavila se u punoj spremi i prvi snijeg je ne bi trebao iznenaditi.

Za ovogodišnju sezonu rada zimske službu Grad je predvidio 5 i pol milijuna kuna. U slučaju oštrije zime, bit će utrošeno i više novca, rekao je gradonačelnik Barišić, usporedivši prošlu zimu u kojoj je za rad zimske službe bilo potrebno čak 8 i pol milijuna kuna.

- Nikad se ne zna koliko će novca trebati, ali uvijek onoliko koliko je potrebno iz proračuna se može izdvojiti. Nama je bitno da u zakonskom roku napravimo smotru, odnosno da i sebi i građanima pokažemo da smo spremni dočekati zimu i da je u ovom gradu doista velika zimska služba spremna suočiti se sa vremenskim neprilikama – rekao je.

100 ljudi bit će angažirano za čišćenje snijega. 560 kilometara nadzirat će takozvana velika zimska služba, dok će mala zimska služba kontrolirati 60 kilometara pločnika i parkirališta. Osim djelatnica VG komunalca, velikogoričke ulice će čistiti i 37 ekipa kooperanata.

- Pozivamo naše sugrađane da imaju razumijevanja. Svaku pahulju snijega ne možemo uhvatiti u zraku, već se moraju steći zakonski uvjeti debljine pokrivača i da onda krene zimska služba – kaže Barišić.

Zimska služba prošle sezone potrošila je 2 500 tona soli i oko 800 kubika sipine. S obzirom da su se potrebne količine soli i sipine povećali duge snježne zime zimska služba utrošila je više od 8 milijuna kuna. U velikoj zimskoj službi sudjeluje oko 70 djelatnika dok ih još tridesetak sudjeluje u maloj zimskoj službi, no kad padnu veće količine snijega na broj djelatnika povećava se na svakodnevnoj razini.

- Velika je odgovornost i obveza na nama da sve prometnice održimo prohodnima u zimskim uvjetima. Velikogorička zimska služba radi na održavanju 560 kilometara prometnica, imamo 42 ekipe na terenu u kojima je i velik broj kooperanata i nadamo se da ćemo i dalje kvalitetno održavati ceste – izjavio je okupljenim djelatnicima zimske službe direktor VG komunalca Dragan Perić.

- Dodali smo još jedno vozilo zimske službe na području Grada jer se prošle zime pokazalo da je potrebno radit na tom da se poboljša kvaliteta radova. Najveći problem zimske službe su nadvožnjaci koji se znaju zalediti u trenutku i to u ranim jutarnjim satima od 5:00 do 7:00, tako da to zahtjeva našu spremnost 24 sata dnevno. Također tu surađujemo i s velikogoričkom policijom kako bi spriječili moguće prometne nezgode – dodao je Perić.

Djelatnici i kooperanti koji dug niz godina rade u zimskoj službi susreću se sa zahtjevnim i teškim poslom, a vjeruju da će i ova zima biti radna. Radeći po cijele dane na snježnim prometnicama nerijetko se suočavaju s pohvalama, ali i kritikom i nervozom građana.

- Deset godina sam u zimskoj službi. Dobro je, ali najveći su problemi parkirani auti. Kako radim u četvrtima Pleso i Cvjetno naselje automobili znaju svugdje biti parkirani što nam zna prouzročit probleme tijekom posla. Bude tu i prigovaranja i pohvala, uvjek ima poštenih i realnih građana, ali i onih koji očekuju da sve bude čisto odmah – izjavio je Robert Krmpotić, dugogodišnji djelatnik zimske službe.

IMG_5203IMG_5207IMG_5210IMG_5236