Grad Velika Gorica

Vijesti

U Velikoj Gorici održan 2. forum za prehrambeni suverenitet

savic4Prošlog vikenda u Velikoj Gorici okupilo se 50-ak sudionika iz raznolikih udruga, inicijativa, proizvođača na malim obiteljskim gospodarstvima i drugih aktera našeg prehrambenog sustava kako bi zajednički osmislili rješenja za opstanak proizvodnje i osiguravanja prava na zdravu prehranu za sve naše građane prije nego bude kasno.

Okupivši 50-ak sudionika iz gotovo svih regija Hrvatske, ovogodišnji Forum za prehrambeni suverenitet ukazao je na goruće probleme opstanka malih obiteljskih gospodarstava i seljačke poljoprivrede. Stručna predavanja govorila su o ogromnoj važnosti takvog načina života i rada za održivosti cjelokupnog prehrambenog sustava i osiguravanja prava svih građana Hrvatske na zdravu, kulturološki i klimatski uvjetovanu prehranu. Takav oblik proizvodnje ima nezamjenjiv utjecaj na razvoj agrobioraznolikosti stvarajući nevjerojatno bogata staništa i bogatstvo genetske raznolikosti kultiviranih vrsta. Usprkos uvjerenju koje se širi medijima, a nerijetko ga dijele i vladajuće strukture da je ovakva poljoprivreda neproduktivna i zaostala, u praksi se pokazalo da ona čuva radna mjesta i povezuje ljude unutar lokalne zajednice.

U 2007. obiteljska poljoprivredna gospodarstva posjedovala su oko 84 % poljoprivrednog zemljišta i veći dio stočnog fonda, naglasio je u svom predavanju dr.sc. Dražen Šimleša. Unatoč tome obrađeno je bilo svega 20% površina. Iako je već i sama ta činjenica zabrinjavajuća u 2012. poljoprivredna proizvodnja bilježi pad za 9,9%. Procjenjuje se da je radi pada cijena poljoprivrednih proizvoda pod pritiskom industrije i slobodnog tržišta, neredovitog isplaćivanja subvencija i sve više nepredvidivih klimatskih uvjeta u prošloj godini zatvoreno više od 3000 gospodarstava.