Grad Velika Gorica

Vijesti

U Dječjem tjednu održane još dvije tribine

tribina1U ponedjeljak, 14. listopada održana je tribina za odgojitelje, učitelje i stručne suradnike pod nazivom „Što društvo i zajednica čine za ranjivu djecu“ . Na tribini se razgovaralo o tome što društvo i zajednica čine za osjetljive skupine djece, je li to dovoljno i što je moguće poduzimati na lokalnoj razini kako bi ta briga bila što kvalitetnija i kako bismo spriječili probleme koji se zbog naše pasivnosti mogu dogoditi.

Marija Žirović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Velika Gorica upoznala je prisutne sa sustavom socijalne skrbi koji brine o ovim skupinama djece. Sanja Orešković, izvršna direktorica Udruženja Djeca prva predstavila je program predškolskog odgoja za djecu iz socijalno depriviranih sredina kojeg udruga provodi u prostorima dječjih vrtića. Dragocjena iskustva rada s djecom kako na preventivnoj tako i na razini intervencija ima i Sonja Jarebica, socijalna pedagoginja i predsjednica Udruge Ti si OK koja provodi prevencijske programe u velikogoričkim školama. Istim područjem djelovanja, na sličan način bavi se i još jedan socijalni pedagog – Gordan Hosni Ogi, predsjednik Centra za kreativni rad koji je uspio uključiti velik broj isključene djece u različite aktivnosti u zajednici.

Na kraju tribine je Sanda Puljiz, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj govorila o ulozi ove ustanove u zajednici. Centar je ustanova koja odgovara na potrebe obitelji, koja je dostupna jer su svi programi besplatni i koja upravo zbog tih obilježja nudi konkretne usluge obiteljima i djeci. Tribinu je moderirala dr.sc. Arijana Mataga Tintor.

Druga tribina „Čini li odijelo čovjeka“ održana je u Centru za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, a bila je namijenjena učenicima osnovnih škola. Na tribini su vrlo aktivno sudjelovali učenici OŠ Jurja Habdelića, OŠ Eugena Kvaternika i OŠ Eugena Kumičića.

Gosti tribine prof.dr.sc. Renato Matić, sociolog, Mario Ivić, ravnatelj OŠ Šćitarjevo, Alen Konjević, predsjednik Izviđačkog odreda TUR i Jadranka Luca-Mrđen, dipl.defektologinja i psihoterapeutkinja razgovarali su o tome čini li odijelo čovjeka te treba li u škole uvesti uniforme i kodekse odijevanja. Učenici sedmih i osmih razreda ravnopravno su im se pridružili u sučeljavanju argumenata. Tribinu je moderirala ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica Sanda Puljiz.

tribina2tribina3