Grad Velika Gorica

Iz medija

Mališani Dječjeg vijeća ‘rešetali’ gradsko vodstvo

dvgvg3Dječje gradsko vijeće sastalo se kako bi zajedno s gradonačelnikom Draženom Barišićem, zamjenikom Ervinom Kolarecom i predstavnicom Ureda pravobraniteljice za djecu Majom Flego razriješilo pitanja koja su bitna za najmlađe Velikogoričane. Sjednicom je predsjedavala Antonija Radoš, predsjednica Dječjeg vijeća.

– Ja bih se htjela zahvaliti gradonačelniku što nam je prošle godine omogućio da idemo na klizanje – rekla je Petra iz Dječjeg vrtića Ciciban, upitavši hoće li klizališta biti i ove godine. Gradonačelnik je odgovorio kako će ove godine klizalište biti iza Pučkog otvorenog učilišta kako bi mališanima bilo dostupnije.

Djeca iz dječjih vrtića zatražila su uređenje vrtića i igrališta, igraonice i igračke za djecu slabijeg imovinskog statusa i besplatan prijevoz do kazališta.

– Mi bismo htjeli da bude što više igraonica zato što su neka djeca siromašna i koja ne idu u vrtić i igraonicu. Mi bismo im htjeli pomoći zato što želimo da se oni druže s djecom i da budu prijatelji – rekao je Ivon Lučić iz dječjeg vrtića Lojtrica.

– Ove godine skupljamo hranu, skupljamo igračke, higijenske potrepštine – odgovorio je gradonačelnik, dodavši kako se organizira prikupljanje opreme i hrane po školama odnosno vrtićima i kako će se prikupljena sredstva donirati Centru za socijalnu skrb, koji će ih dodijeliti onima u potrebi.

Mara iz Dječjeg vrtića Ciciban u Vidrićevoj ulici zamolila je novo igralište, krov i fasadu na svom vrtiću.

– Taj vrtić sljedeće godine slavi trideset godina postojanja. To je jedan od starijih vrtića u našem gradu. Mi smo imali već niz sastanaka i dogovorili smo se da ćemo sljedeću godinu dočekati u obnovljenom stanju, s obnovljenom fasadom i obnovljenim igralištem – odgovorio je gradonačelnik.

Učenici osnovnih škola ukazali su na veliki problem vandalizma, uništavanja imovine i šaranja po fasadama škola, o čemu je pitanje postavila Rebeka iz OŠ Jurja Habdelića.

– Vaše škole Habdelić i Kvaternik imaju jedan dugogodišnji problem, za koji vjerujem da će se moći riješiti, tako da bi trebalo osvijetliti park, upravo iz tog razloga da se ne bi uništavala imovina i šaralo po školama – odgovorio je Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika.

Vida je zanimalo hoće li se u Velikoj Gorici održavati predstave namijenjene mladima tinejdžerske dobi.

– Svakako ćemo voditi računa da sufinanciramo takve sadržaje i da se oni održavaju i u našem gradu, ili u Pučkom otvorenom učilištu, ili u Galženici – odgovorio je gradonačelnik Barišić.

Lovro je zaključio kako bi svaka škola trebala imati logopeda. Predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu Maja Flego na to je odgovorila kako „pravobraniteljica svake godine šalje preporuke našem ministru da bi sva djeca trebala imati pravo na pomoć stručnog suradnika u školama” te da će joj prenijeti molbu.

Školarci su zatražili besplatne knjige za sve učenike osnovnih škola, ukazali na probleme u prometu, izrazili želju za e-školama, elektronskom edukacijom, spomenuli problem nasilja i postavili još mnoga pitanja gradonačelniku, koji je sa svojim suradnicima popisao sve probleme koje muče vrtićku djecu i školarce te obećao da će ih pokušati riješiti. Dok su mali vijećnici svoju dužnost izvršili, na gradonačelniku je ostalo samo da ispuni obećanja.

Izvor: VG Danas