Grad Velika Gorica

Vijesti

Obnovljena kurija Modić Bedeković otvara svoja vrata

kurijaNakon gotovo cijelog desetljeća, dovršena je obnova kurije Modić Bedeković u Donjoj Lomnici. Obnovljena kurija otvorit će svoja vrata sutra, u petak 27. rujna 2013. u sklopu manifestacije “Dani europske baštine” u Velikoj Gorici.

Manifestacija Dani kulturne baštine je međunarodna manifestacija koja je započela u Francuskoj 1984. godine projektom ˝Otvoreni dani kulturnih spomenika˝. Ideju projekta preuzelo je Vijeće Europe pridodavši joj zamisao o međusobnom zbližavanju stanovnika Starog kontinenta putem boljeg razumijevanja vlastitog kulturnog nasljeđa. Republika Hrvatska obilježava Dane europske baštine od 1995. godine, a Grad Velika Gorica se ove, 2013. godine, prvi put uključio u manifestaciju.

Uključivanje Grada Velike Gorice motivirano je željom da se slijede suvremena kretanja i pogledi na ulogu kulturne, materijalne i nematerijalne baštine u očuvanju kulturnog identiteta zajednice. Cilj je promovirati vlastitu kulturnu baštinu i senzibilizirati javnost za njene vrijednosti te kulturno dobro uključiti u turističku ponudu.

PROGRAM:

Petak, 27. rujna 2013., 18 sati

Otvorenje kurije Modić Bedeković, Donja Lomnica
Kurija zajedno s bogatim inventarom i pripadajućim gospodarskim zgradama te vegetacijom predstavlja rijetko očuvan primjer autohtonoga baroknog graditeljstva. Bila je središte kulturnih zbivanja. Mnogi umjetnici boravili su u njoj: A. G. Matoš, August Šenoa, Dragutin Domjanić, Franjo pl. Lučić, Zlatko Baloković, Matko Peić, koji je u svojim putopisima „Skitnje“ dao dojmljiv opis Donje Lomnice i kurije. U kuriji su snimani mnogi filmovi i serije: „Kuća duhova“ redatelja Bogdana Žižića, „Turopoljski top“ redatelja Eduarda Tomičića, film o Matošu „Ljeto za sjećanje“, film o Gjalskom, serija „Ljudevit Posavski“, serija „Vaši i naši“.
S vlasnicima kurije obiteljima Perak i Kallay potpisan je Sporazum o načinu korištenja, javnog prezentiranja i održavanja kurije. Sporazumom je utvrđeno da će se kurija urediti i otvoriti za javnost kao dio izložbenoga prostora Muzeja Turopolja. Radovi obnove kurije započeli su 2004. godine i danas je spremna za uključivanje u turističku ponudu.
Subota, 28. rujna 2013. – nedjelja, 29. rujna 2013.,
Kulturno-zabavni program u obnovljenoj kuriji Bedeković u Donjoj Lomnici
- Nastupaju KUD „Mičevec“ i KUD „Nova zora“
Organizatori: Grad Velika Gorica, Upravni odjel za društvene djelatnosti, Muzej Turopolja, Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Zagrebu

Srijeda, 02. listopada 2013.

Otvorenje izložbe „Obnovljena graditeljska baština u vremenu od 1996. do 2013.“ , Muzej Turopolja, Velika Gorica
U posljednjih 15-ak godina u okviru programa zaštite spomenika kulture na području Grada Velike Gorice učinjen je značajan pomak. Programom zaštite obuhvaćeni su najznačajniji spomenici turopoljske baštine te smatramo da je došlo vrijeme da se po obuhvatu i pristupu najreprezentativniji projekti promoviraju u javnosti. Predstavit će se spomenici koji karakteriziraju drvenu i zidanu sakralnu i profanu graditeljsku baštinu u crkvenom, gradskom ili privatnom vlasništvu.

Četvrtak, 03. listopada 2013.

Obilazak, uz stručno vodstvo, obnovljenih objekata kulture
Program je namijenjen predstavnicima Ministarstva kulture i konzervatorskih odjela, predstavnicima lokalnih zajednica, predstavnicima kulturnih institucija, predstavnicima turističkih zajednica te javnim glasilima.