Grad Velika Gorica

Vijesti

Novi semafor kod Doma zdravlja

semaforGrad Velika Gorica izvršio je semaforizaciju pješačkog prijelaza kod Doma zdravlja u Ulici Matice hrvatske kojom je omogućen siguran prijelaz pješaka preko vrlo prometne ulice s dvije prometne trake u jednom smjeru.

U svrhu postizanja ujednačenosti prometnog toka na glavnoj prometnici semaforizacija je izvršena uz koordinaciju rada s već postojećim semaforiziranim raskrižjima Kolodvorska-Ljudevita Posavskog i Matice hrvatske – Trg maršala Tita, čime je ujedno postignuto pravovremeno napuštanje raskrižja od strane vozila koja su pristigla iz sporednih ulica u neposrednoj blizini, tj. Ul. N. Šopa i Ul. Josipa Pucekovića.

Novopostavljeni semafor radi na principu najave, tj. pješaci dobivaju svoje vrijeme slobodnog prolaza samo na temelju potraživanja preko pješačkog tipkala koje je opremljeno akustičnom i svjetlosnom indikacijom (za slijepe i slabovidne osobe).

Pritiskom na pješačko tipkalo aktivira se pješački LED pokazivač koji pruža odbrojavajući brojevima crvene boje informaciju o vremenu čekanja do zelenog – slobodnog prolaza pješaka, a odbrojavajući brojevima zelene boje daje informaciju o vremenu koje je preostalo pješacima za prijelaz preko pješačkog prijelaza. Nakon isteka zelenog svijetla za pješake pokazivač se gasi, a na pješačkoj lanterni se pali crveno svjetlo. Ukoliko nema pješačke najave LED pokazivač je ugašen.

U slučaju da izostane najava pješaka uređaj daje zeleno svjetlo vozilima na Ul. Matice hrvatske tako dugo dok se pješak ne najavi na tipkalu.