Grad Velika Gorica

Iz medija

Obnova Milenijskog križa

milenijskiAko ste ovih dana prolazili pokraj Milenijskog križa u Velikoj Gorici, možda ste primijetili da jednog križa nema. Naime, s obje strane križa s raspetim Isusom, nalazi se po još jedan križ, a sada onaj lijevi nedostaje.

Vlč. Vlado Razum, župnik župe Navještenja Blažene Djevice Marije pojašnjava da je s vremenom došlo do truljenja drveta u podnožju križa, pa je s autorom, akademskim kiparom Mladenom Mikulinom, i tvrtkom Gradel koja je bila zadužena za njegovo postavljanje, dogovoreno da se križ privremeno makne te da se zamijeni vertikala.

Inače, Milenijski križ je podignut 2002. godine u znak zahvale Kristu i Djevici Mariji što su čuvali Veliku Goricu od ratnih razaranja u Domovinskom ratu. Na upit zašto je drugi bočno križ nakošen – vlč. Razum objašnjava da se radi o simbolici. “Razbojnik koji je bio razapet zdesna Kristu se pokajao i „okrenuo“ Bogu, te je s toga njegov križ nagnut prema Isusovom. S druge strane, križ kojeg obnavljamo, bio je nagnut od Krista, jer je na njemu bio razapet razbojnik koji Isusa nije prihvatio – kaže vlč. Razum.

Izvor: City Portal