Grad Velika Gorica

Vijesti

Sufinanciranje razdjelnika topline

grijanjePokušavajući pomoći nakon povećanja cijena toplinske energije svojim sugrađanima koji se griju preko distributera toplinske energije HEP Toplinarstvo d.o.o., Grad Velika Gorica odlučio je provesti projekt poticanja korištenja razdjelnika topline i termostatskih ventila u stambenim zgradama na svome području.

Naime, najjednostavniji način kontrole stvarno utrošene ogrjevne energije u starijim zgradama u kojima nije tehnički moguće ili ekonomski opravdano uvođenje vlastitih kalorimetara za pojedine stanove, jest ugradnja razdjelnika topline i termostatskih ventila na svako grijaće tijelo u stanu. Na taj način korisnicima se omogućuje plaćanje stvarno utrošene ogrjevne energije, za razliku od postojećeg sustava gdje se naplata obavlja prema površini grijanog prostora.

Nakon Odluke Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojom je prihvaćena ponuda za Program poticanja korištenja razdjelnika topline i termostatskih ventila u stambenih zgradama i za koji se odobrava financijska pomoć u visini do 39,5% opravdanih troškova, tj. u iznosu od 1.381.117,50 kn, Grad je sa Fondom potpisao Ugovor o zajedničkom sufinanciranju navedenog Programa. Na ovaj način građanima će biti sufinancirano 50 posto troškova ugradnje razdjelnika.

Grad je proveo natječaj te objavljuje Prijedlog Liste prvenstva za sufinanciranje ugradnje razdjelnika topline i termostatskih ventila u st. zgradi/nizu koja ima zajedničko mjerilo toplinske energije u toplinskoj podstanici u CTS na području Grada Velike Gorice. Lista je na oglasnoj ploči Grada Velike Gorice objavljena u petak, 5. srpnja 2013. Svaki sudionik može podnijeti pismeni prigovor na Listu u roku pet (5) dana od dana objavljivanja Liste.

Priloženo:

Prijedlog Liste prvenstva (PDF)