Grad Velika Gorica

Iz medija

Gorička tržnica (još) bez fiskalnih blagajni

trznica-bananeIako je s 1. srpnjem obvezna fiskalizacija na gradskim tržnicama, u Velikoj Gorici na tržnici fiskalnih blagajni još nema.

Je li to zato što su svi proizvodi na gradskoj tržnici domaći ili se pojedini prodavači nadaju da će prosvjedi na hrvatskim tržnicama urodit plodom i da će Vlada odustat od fiskalnih blagajni na tržnicama?

Prema navodima Porezne uprave prodavači na tržnici među kojima i „kumice s placa“ nisu obvezni imati fiskalne blagajne na svojim štandovima niti izdavati račune ukoliko prodaju proizvode koje su sami uzgojili i proizveli. To vrijedi ukoliko prodaju svoje vlastite proizvode na malo krajnjem potrošaču na štandu ili klupama na tržnici ili izvan nje.

Mnogi prodavači na velikogoričkoj tržnici bezbrižno su dočekali 1.srpanj upravo zbog toga što se zakon o fiskalizaciji ne odnosi na njih koji se bave poljoprivredom i svakog dana prodaju vlastite proizvode na tržnici. Nije teško zaključiti da je u našem kraju „teže“ uzgojiti voće kao što su banane, no voćari s gradske tržnice nisu bili spremni za razgovor o fiskalnim blagajnama, kažu, čekaju da završe prosvjedi ne bi li se možda promjenila odluka. Drugi prodavači su bez brige, neki su već istaknuli natpise „vlastiti proizvod“, pa kažu ako treba vodit će ih kući gdje uzgajaju povrće.

Izuzeća od obveze izdavanja računa se odnose i na obiteljska poljoprivredna gospodarstva ako se vlastiti poljoprivredni proizvodi proizvedeni na vlastitom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu izravno prodaju krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Pod prodajom na štandovima i klupama izvan tržnica na malo podrazumijeva se prodaja u gospodarskim dvorištima, proizvodnim objektima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kušaonicama, na poljima, uz prometnice, na sajmovima, izložbama i manifestacijama. Prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na sajmovima, izložbama i manifestacijama također se smatra prodajom na otvorenom te ne postoji obveza izdavanja računa, pa tako niti obveza fiskalizacije izdavanja računa. Ukoliko se prodaja odvija u čvrstim prodajnim objektima na tržnicama, prodavač je dužan provoditi fiskalizaciju.

S druge strane svi oni koji nisu sami proizveli svoje proizvode već preprodaju tuđe dužni su provoditi fiskalizaciju i izdavati račune. U tu kategoriju spadaju svi ostali trgovci koji na tržnicama i otvorenim prostorima, na sajmovima i raznim manifestacijama prodaju svoje proizvode ili tuđe preprodaju kao što su suveniri, odjeća, obuća, nakit, knjige, posuđe i dr.

Koliko su ozbiljno Poreznu upravu shvatili drugi prodavači najbolje će pokazati obilazak sajam u petak gdje mnogi zapravo preprodaju raznu robu.

Izvor: VG Danas