Grad Velika Gorica

Vijesti

Poljska delegacija u Velikoj Gorici: Razmjena iskustava o EU fondovima

poljaci1Gradonačelnik Grada Velike Gorice, Dražen Barišić ugostio je poljsko izaslanstvo iz Swietokrzyskie Vojvodstva koji su stigli u Veliku Goricu na 11. Međunarodni proljetni sajam kao partneri sajma, u znak zahvale Grada Velike Gorice i VG Poduzetničkog centra.

Na sastanku su sudionici razmijenili iskustva te razgovarali o mogućnostima nastavka uspješne suradnje.

Naime, VG Poduzetničkom centru d.o.o. je krajem svibnja 2012. godine odobren projekt iz programa Cjeloživotnog učenja, potprograma Leonardo da Vinci, koji je provodila Agencija za mobilnost i programe EU. Podnositelj projekta i nositelj je bio VG Poduzetnički centar, s partnerima gradom Velika Gorica i Swietokrzyskie Voivodstvom, kao partner regijom iz Poljske.

Cilj projekta je bio unapređenje stručnih kompetencija sudionika mobilnosti u području osmišljavanja i implementacije razvojnih projekata, a posebice projekata financiranih iz strukturnih fondova EU.

Vrijednost projekta je bila 5.484,00 EUR, a stručna edukacija odnosno mobilnost troje djelatnika iz VG Poduzetničkog centra i gradske uprave Grada Velike Gorice trajala je tri tjedna – od 30. rujna do 20. listopada 2012. godine.

Tijekom tri tjedna sudionici su se upoznali s radom javnih institucija na području Strukturnih fondova i primjerima niza uspješno provedenih projekata. Sudionici mobilnosti su bili smješteni u gradu Kielce, sjedištu Swietokrzyskie Vojvodstva, koja prema nacionalnim indikatorima spada među najnerazvijenija vojvodstva/regije.

No, uz pomoć EU fondova, tijekom financijske perspektive 2007-2013 ova regija s oko 1.200.000 stanovnika ostvarila je izvanredne rezultate i iskoristila preko 95% dodijeljene alokacije. Dodijeljena alokacija je iznosila oko 1,37 milijardi eura.

Otkrili su da čarobnog štapića nema. Tajna je u dobroj koordinaciji i suradnji, od najniže do najviše razine. Gorički sudionici bili su ugodno iznenađeni činjenicom da svaka, pa i najmanja općina zapošljava pet-šest djelatnika samo na poslovima pripreme EU projekata, dok se proračun kroji prvenstveno prema projektima spremnima za kandidaturu.

poljaci2