Grad Velika Gorica

Vijesti

Velika Gorica prva u Hrvatskoj osniva eko regiju

eko1Grad Velika Gorica pokrenuo je inicijativu za osnivanje Eko regije Velika Gorica. S tim ciljem je održana prezentacija projekta, u suradnji s austrijskom Eko regijom Kaindorf.

- Mi smo učinili prvi korak, drugi je na vama – gospodarstvenicima, poduzetnicima, obrtnicima. Pozivamo vas na osnivanje ekoregije, jer nema boljeg modela nego da osnivači budete upravo vi – poručio je okupljenim gospodarstvenicima velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

Grad Velika Gorica će potaknuti članove buduće Ekoregije Velika Gorica na suradnju na zajedničkom utvrđivanju lokalne razvojne strategije Grada Velike Gorice, usmjerene prema niskougljičnom gospodarstvu, čime će se Grad bolje pozicionirati u strateškim okvirima Europske unije te povećati konkurentnost lokalnih poduzetnika na budućem zajedničkom europskom tržištu.

Cilj je prihvatiti i omogućiti štedljivo i djelotvorno trošenje resursa i poticati održivu potrošnju i proizvodnju. Aktivnim uključivanjem u donošenje planova zaštite okoliša i gospodarskog razvoja eko-regija preuzima dio odgovornosti za unaprjeđenje životnog okruženja i stvara, zajedno s Gradskom upravom, uvjete za zdraviji i kvalitetniji život bez uništavanja okoliša. Važan je cilj promoviranje vrijednosti velikogoričkog gospodarstva, zasnovane na poduzećima koja provode politiku održivog razvoja i razvijaju se zahvaljujući dijelom potpori grada preko potpora poduzetnicima, uređenja poduzetničke zone, te stvaranja eko-regije.

-Prvi smo grad u Hrvatskoj koji pokreće, s navedenim ciljevima, osnivanje Ekoregije i uvjeren sam da ćemo kroz nju postići i dobar dijalog s Europskom unijom u smislu financiranja razvojnih projekata u Velikoj Gorici – zaključio je gradonačelnik Barišić.

eko7eko4eko5ek6eko8eko2eko3eko9