Grad Velika Gorica

Iz medija

Velika Gorica bila domaćin Skupštini Hrvatskog paraolimpijskog odbora

hpoHrvatski paraolimpijski odbor skrbi za više od 10.000 sportaša s invaliditetom od kojih se 1.200 iz 144 registrirana kluba natječu na državnoj razini. “Velika Gorica je svijetli primjer kako se uz pomoć grada i županije mogu napraviti veliki pomaci u poboljšanju rada, ne samo sportaša, nego i svih drugih osoba s invaliditetom”, kazao je u subotu na redovnoj godišnjoj skupštini predsjednik HPO- a Ratko Kovačić.

Na skupštini su dodijeljana priznanja najistaknutijim pojedincima i organizacijama, pa je Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom proglašen najuspješnijim sportskim savezom u 2012. godini, dok je titulu najuspješnije sportašice na sportsko rekreativnim igrama osvojila Božica Markovica iz Koprivničko križevačke županije, a isti naslov u muškoj konkurenciji pripao je Davoru Draksleru iz Bjelovarsko bilogorske županije. Zahvalnicu HPO- a za promociju paraolimpizma u Hrvatskoj dobio je dizajner Damir Brčić.

Poboljšanje uvjeta za trening

Izaslanik predjednika Republike Branko Tušek rekao je da je predsjednik Josipović sa zadovoljstvom prihvatio pokroviteljstvo nad izložbom fotografija Damira Senčara “Snaga paraolimpizma” koja je, šireći ideje paraolimpizma, već obišla 11 hrvatskih gradova, te naglasio da predsjednik sa posebnim zadovoljstvom prati nastupe naših sportaša s invaliditetom na velikim međunarodnim natjecanjima, ali i napore HPO u poboljšanju uvjeta za treninga i svakodnevni život osoba s invaliditetom.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić je s ponosom istaknuo da u Velikoj Gorici više ne postoje arhitetonske barijere koje onemogućavaju pristup osobama s invaliditetom javnim ustanovama. “Od 2008. godine iz gradskog proračuna osiguravamo sredstva namijenjena rješavanju problema osoba s invaliditetom i zato sada s ponosom mogu reći da smo u našem gradu riješili sve arhitetonske barijere, a sredstva namijenjena osobama s invaliditetom su zasebna stavka u našem proračunu”, kazao je Barišić i najavio da će i u novom dugogodišnjem strateškom planu razvoja Velike Gorice biti izdvojena namjenska sredstva koja će se koristiti za rješavanju onih problema koje mu predloži njegov savjetnik za osobe s invaliditetom Darko Matić koji kao invalid najbolje zna s kojim se problemima u svakodnevnom životu susreću osobe s invaliditetom.

U radnom dijelu sjednice Ratko Kovačić je naglasio da uz Veliku Goricu postoje još nekoliko gradova i županija koji su puno napravile u poboljšanju uvjeta za trening i život osoba s invaliditetom, ali da i nadalje ostaje generalna ocjena da imamo odlična zakonska rješenja na nivou države, ali da problemi nastaju “kada ih se spusti na nivo županija, gradova i općina”.

Izvor: IN Portal