Grad Velika Gorica

Vijesti

Kardinal Bozanić posvetio oltar Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije

kardianl1U crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici kardinal Josip Bozanić sinoć je predvodio svetu misu povodom svetkovine Blagovijesti tijekom koje je posvetio novi oltar, krstionicu i propovjedaonicu.

Sveta misa započela je procesijom ulaska kardinala i svećenstva velikogoričko-odranskog dekanata kroz crkvu s raspelom i svijećama koje su postavljene ispred oltara kao i moći blaženog Alojzija Stepinca. Uz kardinala Bozanića svetoj misi su prisustvovali župnik Vlado Razum, kapelan Marko Vuković, župnik župe Svete Barbare iz Velike Mlake Anđelko Kufrin, župnik Blaženog Alojzija Stepinca Josip Ružman, župnik Svetog Petra i Pavla Dragutin Kujavec, dekan velikogoričko-odranski Đuro Sabolek te drugi svećenici i đakoni.

U svojoj propovijedi kardinal Bozanić se dotakao susreta s papom Franjom u Rimu tijekom kojeg mu je pripovjedao kako je odabrao put svećenstva:

-Još kao mladić, papa Franjo na dan Svetog Mateja krenuo je na zabavu, i putem je prošao pored jedne crkve. Nešto u njemu ponukalo ga je da uđe u crkvu u kojoj je bio svećenik. Opet je osjetio potrebu da priđe tom svećenik i odjednom ga je zamolio da ga ispovjedi. Tako je i bilo, i prilikom ispovjedi osjetio je da želi biti svećenik, te da je to njegov poziv. Rekao je ‘Isus me je baš tamo čekao’, tako i molimo da prepoznamo trenutak u kojem nas Bog zove na put koji nam je namjenio – prepričao je kardinal Bozanić u propovijedi.

Tijekom svete mise kardinal Bozanić blagoslovio je vjernike koji su ispunili crkvu Navještenja, kao i novu krstionicu. U oltar su ugrađene moći Blaženog Alojzija Stepinca, a nakon homilije i posvete propovjedaonice uslijedio je obred posvete samog oltara. Oltar je središte i srce crkve i bitan element za slavljenje euharistije;to je žrtveni posvećeni kamen i simbol Isusa Krist. Oltar je poput Krista centar kršćanske zajednice, koja se okuplja slaviti euharistiju i druge sakramente. Zato oltar simbolizira Krista, koji u žrtvi križa postaje i žrtva i oltar i svećenik i hrana spasenja za nas ljude. Kardinal Bozanić pomazao je oltar krizmanim uljem što je popraćeno posvetnom molitvom, a nakon toga je uslijedilo kađenje oltara tamjanom što ga označava Kristovom žrtvom.

Nakon svete mise kardinal Bozanić susreo se gradskim i županijskim čelnicima, gradonačelnikom Draženom Barišićem, njegovim zamjenicima Stjepanom Kosom i Ervinom Kolarcem, zagrebačkim županom Stjepanom Kožićem i dožupanom Rudolfom Vujevićem.

kardinal2kardinal3kardinal4kardinal5