Grad Velika Gorica

Najave

Dođite na Noć knjige u Gradskoj knjižnici

noc-knjigeDruga po redu Noć knjige u Hrvatskoj održava se večeras u utorak 23. travnja 2013. To je manifestacija kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, a u nju se uključuju hrvatske knjižnice, knjižare i ostale institucije koje se bave knjigom s ciljem da oči javnosti usmjerimo na knjigu, u svim njezinim tradicionalnim i modernim oblicima.

U Gradskoj knjižnici Velika Gorica u Noći knjige očekuje vas program „Knjiga u zelenom“! Na blagdan Svetog Jurja, zaštitnika Turopolja i proljetne vegetacije, a koji ujedno predstavlja i datum na koji se obilježava Svjetski dan knjige i na koji se prema starom katalonskom običaju daruju knjige i ruže, naša će se Gradska knjižnica – zazelenjeti! Za to su zaduženi gosti: Lidija Komes, Udruga ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa), Folklorni ansambl „Turopolje“ i T.U.R. Orchestra.

Program Noći knjige 2013. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica:

KNJIGA U ZELENOM

Utorak 23. travnja 2013. od 18.30 do 22.00 sata
Gradska knjižnica Velika Gorica – Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

18.30 – 19.00 Japo, mamo hojte gledet Zelenoga Jurja – Folklorni ansambl „Turopolje“ izvodi pjesme i plesove povodom Jurjeva; Sveti Juraj zaštitnik je Turopolja i proljetne vegetacije, a njegov blagdan ujedno je i Svjetski dan knjige na koji se prema starom katalonskom običaju daruju knjige i ruže

19.00 – 19.45 Tajne najljepšeg vrta – predstavljanje knjige autorice Lidije Komes, urednice ekološke radio-emisije „Slušaj kako zemlja diše“, voditeljice projekta „Najljepši školski vrtovi u Hrvatskoj“ i hrvatske veleposlanice za Europske destinacije izvrsnosti sa sjedištem u Bruxellesu. Predstavljanje će biti popraćeno dijaprojekcijom najzanimljivijeg materijala iz ove prekrasne i korisne knjige.

19.45 – 20.15 Začini ovo! – radionica sadnje ekološkog začinskog bilja pod vodstvom i uz savjete Lidije Komes; imamo zemlju i eko-sjeme, a zainteresirani neka ponesu svoje lončiće uz vrijedne ruke – posadite sami svoje eko-začine i udomite ih u svojim vrtovima, na prozorskim daskama, balkonima ili terasama!
*Radionica je besplatna i u njoj mogu sudjelovati svi koji to žele, a oni koje zasađene biljke žele ponijeti kući, neka ponesu svoje posudice.

20.30 – 21.30 Znanje – imanje – u sklopu Recikliranog imanja Vukomerić, baze Udruge ZMAG djeluje Knjižnica i čitaonica “Znanje imanje”, tematski vezana za permakulturnu literaturu, uglavnom nedostupnu u drugim knjižnicama. Kako je nastala, kakve knjige možete pronaći baš tamo, a ne negdje drugdje te kako do njih doći ispričat će nam Dražen Šimleša, tajnik Udruge. Također će predstaviti vlastita izdanja – knjige i brošure o samoodrživom razvoju.

21.30 – 22.00 nastup T.U.R. Orchestra (Tamburaši udaraju rock) – bend od 12 ljudi izvodi klasičnu, pop, rock, heavy metal i drugu glazbu na tamburicama. Zvuče odlično – dođite i provjerite!

Iće i piće: vegetarijanski sendviči, prirodni sokovi i domaće rakije
Na štandu Udruge ZMAG predstavlja se djelatnost zajednice Recikliranog imanja i na njemu ćete moći na jednom mjestu nabaviti sve „zeleno“ i zdravo što proizvode na imanju – od knjiga i brošura do eko proizvoda i prirodne kozmetike.