Grad Velika Gorica

Vijesti

Velikoj Gorici 1,4 milijuna kuna za ugradnju razdjelnika

grijanjeFond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske prihvatio je projekt Grada Velike Gorice kojim se potiče korištenje razdjelnika topline i termostatskih ventila u stambenim zgradama, te će sufinancirati projekt s iznosom od 1,4 milijuna kuna. Ukupna vrijednost prijavljenog projekta je 3,5 milijuna kuna.

Pokušavajući pomoći nakon povećanja cijena toplinske energije svojim sugrađanima koji se griju preko distributera toplinske energije HEP Toplinarstvo d.o.o., Grad Velika Gorica odlučio je provesti projekt poticanja korištenja razdjelnika topline i termostatskih ventila u stambenim zgradama na svome području.

Naime, najjednostavniji način kontrole stvarno utrošene ogrjevne energije u starijim zgradama u kojima nije tehnički moguće ili ekonomski opravdano uvođenje vlastitih kalorimetara za pojedine stanove, jest ugradnja razdjelnika topline i termostatskih ventila na svako grijaće tijelo u stanu. Na taj način korisnicima se omogućuje plaćanje stvarno utrošene ogrjevne energije, za razliku od postojećeg sustava gdje se naplata obavlja prema površini grijanog prostora.

U skladu s tim, Grad je uputio prijavu na natječaj za sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radi zajedničkog sufinanciranja ovoga projekta u iznosu do 50% ukupnih troškova nabave i ugradnje opreme, u čemu će Grad sudjelovati sa 10%, a Fond sa 40% sredstava, koja će putem subvencije staviti na raspolaganje zainteresiranim suvlasnicima stambenih zgrada.

Od ukupnih 5650 stanova u zgradama priključenim na centralizirani toplinski sustav (CTS), projektom je u prvoj fazi predviđena ugradnja oko 6660 setova razdjelnika topline za oko 1665 stanova tijekom 2013. godine, dok će se ostali suvlasnici imati priliku prijaviti na natječaj za subvenciju ugradnje razdjelnika topline i termostatskih ventila tijekom sljedeće 3 godine.