Grad Velika Gorica

Vijesti

Veleučilište Velika Gorica dobitnik godišnje nagrade DUZS-a

vvgU petak 01. ožujka 2013. u Bjelovaru u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje održano je svečano obilježavanje Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Tom prigodom održana je svečana sjednica na kojoj su pripadnicima sustava zaštite i spašavanja dodijeljene godišnje nagrade i priznanja za posebne zasluge u razvoju sustava. Priznanje Veleučilištu Velika Gorica za posebne zasluge u razvoju sustava zaštite i spašavanja u 2012. godini primio je dekan Veleučilišta prof.mr.sc. Ivan Toth.

Veleučilište Velika Gorica provodi dva programa koja su tematski vezana uz civilnu zaštitu:

– Stručni studij upravljanje u kriznim uvjetima, kojeg je do sada uspješno završilo preko 250 studenata od toga desetak djelatnika DUZS-a te

– Specijalistički diplomski stručni studij kriznog menadžmenta, kojega je do sada uspješno završilo 180 studenata od toga desetak djelatnika DUZS.

Kroz provedbu ovih studija Veleučilište Velika Gorica, studenti se osposobljavaju za rješavanje problema upravljanja krizama kao i upravljanje javnom i korporacijskom sigurnošću te humanitarnim i sigurnosnim operacijama u skladu s važećim nacionalnim, EU i međunarodnim relevantnim direktivama i normama. Posebno je značajno da su to jedini stručni studiji usmjereni naročito na područje zaštite i spašavanja u ovom dijelu Europe. Veleučilište Velika Gorica se aktivno uključuje u međunarodne aktivnosti koje je organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Tako su studenti Stručnog studija upravljanja u kriznim uvjetima izuzetno uspješno sudjelovali u provedbi NATO vježbe zaštite i spašavanja IDASSA 2007 i EU vježbe IPA CRO-FLOODS 2012, za što su i dobili posebne pohvale inozemnih sudionika vježbe za svoju stručnost i spremnost u izvršavanju zadaća upravljanja u izvanrednim uvjetima, kako na lokacijama gdje su izvođene vježbe, tako i kao sudionici rada u stožernom dijelu vježbe.

Veleučilište Velika Gorica već šestu godinu za redom organizira međunarodnu konferenciju Dani kriznog upravljanja kao znanstvenog i stručnog savjetovanja te prilike za raspravu i izmjenu znanja i iskustva u području upravljanja krizama. Na dosadašnjim konferencijama izloženo je preko dvjesto stručnih radova iz područja kriznog upravljanja, uz sudjelovanje eminentnih stručnjaka iz znanstvenih i stručnih institucija iz zemlje i inozemstva. Vrijednost konferencija prepoznata je i na nacionalnoj razini, te je već treću godinu za redom pokrovitelj konferencije predsjednik Republike Hrvatske. Još 2005. godine potpisan je Sporazum o suradnji između DUZS i Veleučilišta Velika Gorica, slijedom kojeg se ostvaruje uspješna suradnja.

Ove godine Veleučilište Velika Gorica slavi deset godina rada, kroz koje vrijeme je na Veleučilištu obrazovano preko 1.200 visokoobrazovanih stručnjaka na pet studija kojima je Veleučilište organizator.