Grad Velika Gorica

Vijesti

Barišić: Suvremena komunikacijska infrastruktura jedan je od temelja razvoja Velike Gorice

optikaPočetkom ožujka velikogorička gradska uprava spojena je na svjetlovodnu infrastrukturu, čime je učinjen ključan iskorak u daljnjoj informatizaciji gradske uprave i uvođenju e-usluga za građane.

- U ove tri i pol godine našeg mandata, pokrenuli smo niz projekata na uvođenju novih tehnologija i informatizaciji gradske uprave. Pokrenuli smo e-pisarnicu, uveli informacijski sustav za izdavanje dozvola za gradnju i legalizaciju objekata, a u izradi je i gradski geoportal koji će građanima olakšati pregledavanje prostornih planova i ostale prostorno-planske dokumentacije – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

U planu je i postavljanje hot spotova, pristupnih točaka za besplatno korištenje interneta na frekvetnim lokacijama u Velikoj Gorici i okolici. Prvi hot spot postavljen je prošloga ljeta u Parku dr. Franje Tuđmana, u suradnji sa udrugom VG Wireless.

grad-zrak

Spajanje gradske uprave na svjetlovodnu infrastrukturu simboličan je prvi korak ka projektu izgradnje gradske svjetlovodne mreže.

Budući je razvoj svjetlovodne infrastrukture u Hrvatskoj posljednjih godina praktično zaustavljen zbog nerazriješenih odnosa na relaciji Hrvatski telekom – HAKOM – ostali operateri, postaje jasno kako će daljnji razvoj ovisiti primarno o aktivnostima države i lokalne samouprave.

Kako je riječ o financijski zahtjevnom projektu, priliku za njegovu provedbu čini ulazak Hrvatske u Europsku uniju i sredstva koja je EU namijenila upravo razvoju svjetlovodne infrastrukture u državama članicama. Svojim programom Digitalna agenda za Europu, EU u razdoblju od 2014. do 2020. planira kroz svoj Strukturni fond investirati 7 milijardi eura u razvoj svjetlovodne infrastrukture. Predviđa se kako će EU u razvoj svjetlovodne infrastrukuture ukupno investirati 270 milijardi eura.

- Suvremena komunikacijska infrastruktura preduvjet je reforme javne uprave i njezino pretvaranje u servis građana, kao što je i preduvjet gospodarskog razvoja našeg grada – izjavio je gradonačelnik Barišić.

Razvoj brzog interneta i njegova dostupnost u svim dijelovima Velike Gorice i okolice jedan su od ciljeva projekta “eGorica – Digitalni grad” koji je sastavni dio razvojnog programa “Gorica 2020″.