Grad Velika Gorica

Vijesti

Barišić: Olakšati ćemo građanima legalizaciju objekata i potencijalnim investitorima osigurati poticajne mjere

zrakGrad Velika Gorica mijenja Odluku o komunalnom doprinosu kako bi se građanima olakšala legalizacija bespravno sagrađenih objekata. Na konferenciji za novinare gradonačelnik je istaknuo smjernice prema kojima se mijenja odluka, pa je tako naglašeno: smanjenje osnovne cijene za sve zone prema određenim kriterijima; značajni popusti za legalizaciju poljoprivrednih objekata (vlasnici OPG-a), zatim gospodarskih objekata, a posebice proizvodnih, kao i popusti za tzv. pomoćne objekte (garaže, kotlovnice, drvarnice, podrume…), a bit će omogućena i otplata u ratama, kao i odgoda plaćanja na godinu dana te popust za jednokratnu uplatu.

- Naša je najveća želja olakšati troškove građanima koji legalizaciju plaćaju od svojih osnovnih primanja, dakle građanima koji trebaju legalizirati obiteljske kuće i pomoćne objekte kao i građanima koji kroz svoja Obiteljsko poljoprivredna gospodarstva prehranjuju sebe i svoje obitelji – istaknuo je Barišić.

U usporedbi s drugim gradovima Zagrebačke županije, Samobor, Dugo Selo i Zaprešić imaju veće cijene komunalnog doprinosa, a na razini cijele Hrvatske 35 gradova ima veću cijenu od Velike Gorice koja je šesti grad po veličini.

- Svjesni vremena u kojem živimo i činjenice da naši građani imaju brojne troškove i da im je aktualna vlada poveća i stopu PDV-a i cijenu struje, grijanja u Velikoj Gorici, radimo na izmjeni Odluke koja će im ipak olakšati ionako velike troškove života- poručuje gradonačelnik.

Treba naglasiti da će smanjenja zadovoljiti kriterij olakšica građanima, ali i kriterij uvažavanja činjenice da se upravo iz tih prihoda financira gradnja prometnica i komunalnog standarda.

Od ponedjeljka s radom počinje i INFO centar, koji je smješten u prizemlju zgrade Gradske uprave. Info centar će raditi svakim radnim danom od 8:00 do 20:00, subotom od 8:00 do 13 sati. Upite možete slati i na e-mail adresu legalizacija@gorica.hr, a aktivna je i besplatna telefonska linija na broju 08004460.

- Želim naglasiti da razmišljamo i korak unaprijed i u Odluci o obvezi plaćanja komunalnog doprinosa vodimo računa i o investitorima. U ovoj situaciji kada građani jedva „spajaju kraj s krajem“, kada je u Hrvatskoj 376 tisuća nezaposlenih, kada Vlada samo uvodi nove troškove, a ne nudi rješenja, najvažnije je otvaranje novih radnih mjesta– ističe Barišić koji napominje kako će Odluka biti na raspravi na sjednici Gradskog vijeća sredinom ožujka te je pozvao vijećnike da podrže odluku koja će omogućiti Velikogoričanima i jeftiniju legalizaciju i otvaranje novih radnih mjesta.