Grad Velika Gorica

Najave

Matičin četvrtak: Posjedi Opatije Topuske u Turopolju

muzejU četvrtak, 28. veljače 2013., u okviru Matičina četvrtka u Muzeju, u Muzeju Turopolja u 19.00 sati bit će održano predavanje pod naslovom “Posjedi Opatije Topuske u Turopolju”. Predavanje će održati dr.sc. Ana Novak, znanstveni suradnik u Hrvatskom institutu za povijest.

Opatija Topusko je prva opatija cistercita na području srednjovjekovne Slavonije koju je 1211. godine utemeljio ugarsko-hrvatski kralj Andrija II. Kako bi cistercitima osigurao funkcioniranje i opstanak darovao im je je velik posjed na području svojega nekadašnjega herceškoga vlastelinstva u županiji Gora, zajedno sa svim pravima i brojnim stanovništvom koje je na tom području obitavalo.

Vlastelinstvo cistercita već je pri utemeljenju obuhvaćalo i područje sjeverno i sjeveroistočno od rijeke Kupe oko današnjeg Pokupskog, Brkiševine i Kravarskog sve do Siska i Peščenice na sjeveru i sjeveroistoku. Posjedi na tom području su za cistercite imali velik gospodarski i tranzitni značaj, ali isto tako treba istaknuti da je preko župa koje su se nalazile pod patronatom cistercita Opatija mogla djelovati i na duhovnost toga kraja, dok se u kasnijemu razdoblju najviše ističe strateška i obrambena uloga opatijskoga kaštela u Pokupskom.