Grad Velika Gorica

Vijesti

Priopćenje vijećnice Vesne Fabijančić Križanić

Poštovani,

na jučerašnjoj konferenciji za novinstvo gradonačelnik Velike Gorice, g. Dražen Barišić me direktno prozvao i rekao cit: „Vesna Fabijančić-Križanić, koja se kandidira za gradonačelnicu ovog grada pokazala je svoje pravo lice pobunivši se protiv prijedloga da nagradu grada dobije Alojz Milatović. Njega sam predložio kao čovjeka koji 30 godina čisti ulice našeg grada, predano svakodnevno i na taj način čini naš grad ljepšim. Saborska zastupnica Fabijančić Križanić smatra da takav čovjek ne zaslužuje priznanje Grada Velika Gorica – to vam je čisti dokaz političkog razmišljanja osoba koje smatraju da su određene stvari rezervirane samo za njih“.

Navedena izjava nalazi se na službenim stranicama grada Velika Gorica (ww.gorica.hr) i prenijeli su je i neki mediji.

Kako je moja diskusija na sjednici Gradskog vijeća bila znatno drugačija, dužna sam upozoriti velikogoričku, ali i širu javnost, na različite oblike političkih podmetanja i špekulacija kojima smo svakodnevno izloženi pa makar bili i, kako g. Barišić govori „saborski zastupnici“ i gradski vijećnici

Bit moje rasprave sadržan je u kriteriju za dodjelu nagrade grada Velika Gorica. Za očekivati je da kriteriji za dobivanje nagrade grada budu vanredni rezultati pojedinaca, ustanova i udruga. Velika Gorica ove godine bi trebala imati čak 14 lauerata što bi me izuzetno radovalo i bila bih ponosna na sve dobitnike jer bi to bio jasan pokazatelj uspješnosti Velike Gorice u svim segmentima. Situacija je, nažalost upravo suprotna, a dijeljenje čak 14 nagrada u ovakvoj situaciji obezvređuje ovogodišnje kao i niz dobitnika prijašnjih godina i vrlo je jasan pokazatelj da nagrada Grada postaje oblik dodvoravanja biračima uoči lokalnih izbora.

Gospodina Alojza Milatovića poznajem kao izuzetno vrijednog radnika i nadasve poštenog i ljubaznog čovjeka koji dugi niz godina radi u komunalnim službama u Velikoj Gorici. Za svoj rad g. Milatović prima i odgovarajuću naknadu, odnosno plaću. Upravo stoga i postavljam pitanje; „Da li, ako netko radi predano i pošteno svoj posao i za to dobiva naknadu, treba biti i laureat nagrade Grada Velika Gorica ili se nagrada daje uspješnim pojedincima, tvrtkama i udrugama za vanredne rezultate?“ Vjerujem da ima dosta Velikogoričana koji marljivo i pošteno rade, neki i dulje od g. Milatovića pa nikad neće dobiti nagradu Grada Velika Gorica jer smisao nagrade i nije da se dodjeljuje zbog „uobičajenih rezultata“ i ako to postane praksa da se nekog nagradjuje samo zato što dobro radi svoj posao onda bi trebali sljedeće godine imati koliko… 5-10 000 nagrada?

Ovaj primjer istupa g. Dražena Barišića zoran je prikaz manipuliranja i klijentelizma o kojem vrlo rado priča, no svjedoci smo da, ako se netko izvještio u klijentelizmu, onda je to upravo g. Dražen Barišić.

Ono što nalazim da je najžalosnije u ovoj cijeloj priči jest upravo g. Alojz Milatović koji definitivno nije zaslužio da se njegovo ime provlači na način koji je g. Barišić nalazi da je prikladan.

S poštovanjem,

Vesna Fabijančić-Križanić
gradska vijećnica Velike Gorice