- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Novo lice centra grada

Posted By Gorica.hr On 04.12.2012. @ 10:16 In Vijesti | Comments Disabled

izlozba1 [1]Izložba idejnih arhitektonskih rješenja stambeno-poslovnog kompleksa “Centar” – Velika Gorica otvorena je jučer u zgradi Gradske uprave. Izložbu je otvorio gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, a radove su predstavili Mladen Jošić, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i Zlatko Hanžek iz tvrtke Modul projekt, koja je glavni konzultant u izradi idejnog rješenja stambeno-poslovnog kompleksa.

Investitor je tvrtka Lapor d.o.o. iz Velike Gorice koja je provela pozivni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja stambeno poslovnog kompleksa u bloku između trga Kralja Tomislava i ulice Šenoin put.

Svrha i cilj natječaja je bio da se analizom utvrde mogućnosti i ograničenja prostora te da se predloži koncepcija koja bi svojim rješenjem djelomično uređen i izgrađen dio grada transformirala u urbano atraktivan prostor.

Trga Kralja Tomislava izdvaja se kao značajni potez urbaniteta i dio je poteza s predviđenom pješačkom zonom unutar gradskog tkiva. Zona zahvata nalazi se unutar zone povijesne cjeline grada Velike Gorice te je natječajem bila propisana djelomična zaštita postojeće izgradnje.

izlozba2 [2]izlozba3 [3]izlozba4 [4]izlozba5 [5]

Investitor bi provedbom ovog projekta neiskorištene parcele u zoni Trga Kralja Tomislava želio staviti u funkciju užeg centra grada. Koncepcija zahvata je da se uz pješačku zonu trga smjeste javni sadržaji, a uz ulicu Šenoin put stambeni sadržaj. U zoni trga predviđeni su poslovni sadržaji te smještaj većeg marketa i niz manjih ugostiteljskih i trgovačkih prostora. U dvije etaže podruma predviđena je javna garaža. U zoni uz ulicu Šenoin put smješta se stambeni objekt sa cca 50 stanova. U nivou prizemlja prostor trga se uvlači unutar bloka i stapa sa zelenom oazom dvorišta.

U natječaju su sudjelovali sljedeći autori:

1. Toma Plejić d.i.a. i Lea Pelivan d.i.a.
2. Miron Hržina d.i.a., Robert Jonathan Loher d.i.a. i Marko Cvjetko d.i.a.
3. Nenad Kondža d.i.a.
4. Sonja Tadej d.i.a.
5. Saša Randić d.i.a.

Ocjenjivački sud je odabrao radove autora Nenada Kondže i Sonje Tadej za izvedbu. Preporuka ocjenivačkog suda je da investitor za izgradnju južnog dijela poslovnog bloka koristi rad Sonje Tadej, a za izgradnju sjevernog stambenog dijela koristi rad autora Nenada Kondže.

Izložbu možete pogledati u holu Gradske uprave do 20. prosinca 2012.

odabrani [6]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2012/12/novo-lice-centra-grada-2/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/izlozba12.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/izlozba21.jpg

[3] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/izlozba32.jpg

[4] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/izlozba41.jpg

[5] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/izlozba51.jpg

[6] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/odabrani.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal