Grad Velika Gorica

Vijesti

Novo lice centra grada

izlozba1Izložba idejnih arhitektonskih rješenja stambeno-poslovnog kompleksa “Centar” – Velika Gorica otvorena je jučer u zgradi Gradske uprave. Izložbu je otvorio gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, a radove su predstavili Mladen Jošić, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i Zlatko Hanžek iz tvrtke Modul projekt, koja je glavni konzultant u izradi idejnog rješenja stambeno-poslovnog kompleksa.

Investitor je tvrtka Lapor d.o.o. iz Velike Gorice koja je provela pozivni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja stambeno poslovnog kompleksa u bloku između trga Kralja Tomislava i ulice Šenoin put.

Svrha i cilj natječaja je bio da se analizom utvrde mogućnosti i ograničenja prostora te da se predloži koncepcija koja bi svojim rješenjem djelomično uređen i izgrađen dio grada transformirala u urbano atraktivan prostor.

Trga Kralja Tomislava izdvaja se kao značajni potez urbaniteta i dio je poteza s predviđenom pješačkom zonom unutar gradskog tkiva. Zona zahvata nalazi se unutar zone povijesne cjeline grada Velike Gorice te je natječajem bila propisana djelomična zaštita postojeće izgradnje.

izlozba2izlozba3izlozba4izlozba5

Investitor bi provedbom ovog projekta neiskorištene parcele u zoni Trga Kralja Tomislava želio staviti u funkciju užeg centra grada. Koncepcija zahvata je da se uz pješačku zonu trga smjeste javni sadržaji, a uz ulicu Šenoin put stambeni sadržaj. U zoni trga predviđeni su poslovni sadržaji te smještaj većeg marketa i niz manjih ugostiteljskih i trgovačkih prostora. U dvije etaže podruma predviđena je javna garaža. U zoni uz ulicu Šenoin put smješta se stambeni objekt sa cca 50 stanova. U nivou prizemlja prostor trga se uvlači unutar bloka i stapa sa zelenom oazom dvorišta.

U natječaju su sudjelovali sljedeći autori:

1. Toma Plejić d.i.a. i Lea Pelivan d.i.a.
2. Miron Hržina d.i.a., Robert Jonathan Loher d.i.a. i Marko Cvjetko d.i.a.
3. Nenad Kondža d.i.a.
4. Sonja Tadej d.i.a.
5. Saša Randić d.i.a.

Ocjenjivački sud je odabrao radove autora Nenada Kondže i Sonje Tadej za izvedbu. Preporuka ocjenivačkog suda je da investitor za izgradnju južnog dijela poslovnog bloka koristi rad Sonje Tadej, a za izgradnju sjevernog stambenog dijela koristi rad autora Nenada Kondže.

Izložbu možete pogledati u holu Gradske uprave do 20. prosinca 2012.

odabrani