Grad Velika Gorica

Vijesti

Najveći proračun do sada: 315 milijuna kuna za razvoj Velike Gorice

drazen-govorProračun za 2013. godinu s projekcijama za 2014. i 2015. godinu konsolidirani je proračun, što znači da uključuje sve prihode i primitke, rashode i izdatke Grada Velike Gorice i svih proračunskih korisnika. U 2013. godini planira se visina Proračuna u iznosu 315.981.000,00 kuna, što je najveći proračun u povijesti Grada Velike Gorice.

- Ovaj proračun odražava gospodarski i razvojni potencijal Grada i možemo biti zadovoljni što smo u mogućnosti ponuditi proračun takve vrste u vrijeme kada je cijela zemlja u ekonomskoj krizi – istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

U razdoblju od 2013. do 2015. na području Grada Velike Gorice očekuje se porast investicija privatnog i javnog sektora. Prije svega u narednom razdoblju očekuje se izgradnja novog putničkog terminala zračne luke, izgradnja centralne pošte, te izgradnja objekata u poslovnoj zoni Vukovinsko polje. Navedene investicije imat će utjecaja na povećanje prometa roba i usluga te porast zaposlenosti na području grada u narednim godinama, a samim time i na očekivani rast prihoda Grada.

Proračunom Grada Velike Gorice za razdoblje od 2013. do 2015. godine žele se postići ciljevi očuvanja financijske stabilnosti, stvoriti preduvjeti za rast zaposlenosti i podići kvalitetu javnih usluga.

Od značajnih projekata izgradnje, predviđena je gradnja dječjeg vrtića u Velikoj Mlaki, dogradnja objekta vrtića u Pucekovićevoj te uređenje odjela u Kolarevoj ulici. Planirana je i izgradnja dugo očekivane pješačke staze uz D30 u Starom Čiču, izgradnja Tesline ulice do Ulice Slavka Kolara, te se planira započeti s izgradnjom dijela Ulice kralja Tomislava kao i dijela Jelačićeve ulice, a što je nastavak na dosad izgrađene ulice S.F Jape i Josipovićeve ulice do konačnog spajanja na Kolodvorsku ulicu.

Uvođenjem novog projekta pod nazivom – Energetska učinkovitost – stambene zgrade, planirana su sredstva za provođenje mjera kojima se ostvaruje sustavno gospodarenje energijom u Gradu Velika Gorica, primjenom isplativih, energetski efikasnih tehnologija, materijala i usluga u sektoru zgradarstva – stambene zgrade, kako bi se smanjila nepotrebna potrošnja energije i ostvarile uštede.

U području gospodarstva u 2013. planirana je dodjela potpora obrtnicima koji obavljaju i razvijaju tradicijske, proizvodne i deficitarne obrte. Sredstva se dodjeljuju bespovratno za nabavu opreme, uređenje poslovnog prostora, edukaciju vlasnika i zaposlenika, promotivne aktivnosti i certifikate kvalitete.

Uz aktivnosti koje se provode više godina u poljoprivredi, u 2013. godini pokreće se projekt certificiranja proizvođača sa područja Grada Velike Gorice kojem je cilj oživljavanje tržnice i poticanje domaće proizvodnje.