Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradonačelnik Barišić: 'Ivan Šuker nanosi štetu Velikogoričanima'

drazen-govorNa jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća nije izglasan rebalans proračuna za 2012. godinu, građani zaslužuju znati zašto i tko su krivci tome i zato ću se osvrnuti na tri stvari: izglasavanju rebalansa proračuna, nagradi grada i klijentelizmu u gradu.

Prvo, ono što je svima već dugo jasno. Ivan Šuker blokira Grad Veliku Goricu. Po njegovom naputku vijećnici HDZ-a jučer nisu prihvatili rebalans proračuna koji anulira manjak iz prethodnih godina i zbog Šukerovog političkog obračuna građanima su vijećnici uskratili:

- javnu rasvjetu u pojedinim mjestima
- isplatu pomoći socijalno ugroženim obiteljima
- priključenje na komunalnu infrastrukturu braniteljima
- opskrbu energentima u školama i vrtićima te društvenim domovima

Grad će drugim modelom pronaći način da ipak osigura normalno funkcioniranje i škola i vrtića, ali
svojim jučerašnjim stavom vijećnici su dokazali da se svrstavaju u „viši red“. Oni su nedodirljivi, a građani su nebitni! Opet i iznova se udara po građanima i vrijeme je da tome stanemo na kraj.

Ponavljam – Grad ima novaca na računu, ostvaren je višak prihoda u odnosu na plan, ali Ivanu Šukeru to ne odgovara, kao što mu ne odgovara ni razvoj poduzetničke zone Rakitovec za koju imamo pisma namjere investitora.

Drugo na što se želim osvrnuti su nagrade Grada. Vesna Fabijančić Križanić, koja se kandidira za gradonačelnicu ovoga grada pokazala je svoje pravo lice pobunivši se protiv prijedloga da nagradu grada dobije Alojz Milatović. Njega sam predložio kao čovjeka koji 30 godina čisti ulice našega grada, predano, svakodnevno i na taj način čini naš grad ljepšim. Saborska zastupnica Fabijančić Križanić smatra da takav čovjek ne zaslužuje priznanje Grada Velike Gorice – to vam je čisti dokaz političkog razmišljanja osoba koje smatraju da su određene stvari rezervirane samo za njih.

Na kraju, sa žaljenjem moram reći da je klijentelizam još uvijek itekako prisutan. Isto tako vam obećavam, da ću se kao i do sada boriti protiv njega i svaki put upozoravati kad se dogodi takav slučaj. Pa tako i sada.

U ovom Gradskom vijeću vladaju ucjene – predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Krešo Hubak, pred svjedocima mi je rekao da rebalans neće podržati jer nisu uspjeli imenovati ravnateljicu dječjeg vrtića Velika Gorica, koja je kandidatkinja Ivana Šukera. A nisu je imenovali jer je Odbor za statutarno pravna pitanja donio zaključak, koji potpisuje predsjednica Vijeća, uvažena pravnica Vesna Škare Ožbolt,da je imenovanje u suprotnosti sa zakonom i da postupak treba ponoviti.

Zbog egoizma i klijentelizma nije usvojen rebalans proračuna koji omogućava uravnotežene financije i funkcioniranje Grada Velike Gorice koji danas na svom računu ima 26 milijuna kuna, a ne može ih trošiti u korist građana Velike Gorice, koji taj proračun i pune.

Vrijeme je da se neke stvari iz temelja promijene. Puno stvari je napravljeno, ali moglo se još i mnogo više da su neki mogli prijeći preko svog ega i ukorijenjenih iskvarenih načina funkcioniranja. Borio sam se do sada protiv takvog načina rada,svi ste tome svjedočili, i borit ću se i dalje kako bi se iskorijenio takav način, zbog kojeg najviše ispaštaju građani.

GRADONAČELNIK
Dražen Barišić,v.r.