Grad Velika Gorica

Najave

Turopolski četrtek

muzejU četvrtak, 29. studenoga 2012., u okviru Matičina četvrtka u Muzeju, u Muzeju Turopolja u 19.00 sati bit će održan “Turopolski četrtek” na kojem će biti govora o stanju turopoljskoga govora, te nakon toga Završni četvrtak 7. sezone Jesen 2012. na kojem će biti predočeni rezultati sezone.

Tema Turopolskoga četvrtka bit će razgovor o stanju turopoljskoga govora (turopoljske kajkavice). Turopoljski govor (ili govori) je na ovom području bio dominantan do pređašnjeg naraštaja stanovnika. Sada on nestaje iz više razloga. U ovom razgovoru pokušat će se utvrditi ti razlozi i kako da se taj izričaj očuva, najmanje kao povijesna jezična baština, a mogao bi se očuvati i kao živi govor dijela stanovništva. Kako kaže naš hrvatski pjesnik, Dragutin Domjanić, u svojoj pjesmi Kaj: „Em, nikaj ni slajše, ne čuje se rajše, neg dobri naš kaj!”

Posebnost Turopolskoga četrtka bit će pokušaj da se razgovor odvija na turopoljskom govoru. Barem onih sudionika koji su izvorni govornici turopoljštine «te sea si oni teri imaju rada naš droagi kaj pozivleaju na Turopolski četrtek».

U Završnom četvrtku prisjetit ćemo se tema i gostiju 7. Sezone Matičina četvrtka. U prošlih 7 Četvrtaka predstavljeno je ili je predavalo 5-ero gostiju. Predstavljen je Institut za etnologiju i folkloristiku i KUD Velika Mlaka.
Teme su bile iz hrvatske povijesti, hrvatskog jezika i obnovi kulturne baštine. Govorilo se o studentskom i omladinskom tisku, rodbinskom nazivlju, obnovi tvrđave Brod, pjesništvu Vesne Parun te održan poetsko-glazbeni recital u sjećanje na žrtvu Vukovara 1991.

Nova 8. sezona Četvrtka, Proljeće 2013., počinje 7.veljače 2013. godine.