Grad Velika Gorica

Vijesti

Predavanje povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti

neovisnaU Pučkom otvorenom učilištu, u četvrtak 15. studenoga 2012. održano je predavanje stručnjaka s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta kojim je započelo obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Doc.dr.sc. Valentina Kranželić govorila je pozitivnom razvoju djece i mladih i prevencijskoj znanosti. Naglasila je važnost ulaganja u prevenciju koja, kao mlada znanost dokazuje povezanost rizičnih i zaštitnih činitelja s pojavom problema u ponašanju kod djece i mladih. Naša je zadaća utjecati na povećavanje zaštitnih činitelja i smanjivanje rizičnih činitelja. Brojna istraživanja u zemlji i inozemstvu dokazuju da preventivnim programima i aktivnostima utječemo na sprječavanje različitih problema u ponašanju pa tako i pojave ovisnosti. Preventivni programi trebaju biti sveobuhvatni i znanstveno utemeljeni i tek tada možemo očekivati njihovu djelotvornost.

Doc.dr.sc. Neven Ricijaš predstavio je rezultate istraživanja o kockanju mladih u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno prošle godine u srednjim školama četiriju velikih gradova – Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita. Pokazalo se da kockanje postaje značajan problem među mladima te da je mladima dostupno. Kao i kod istraživanja drugih problematičnih ponašanja, pronađene su razlike s obzirom na spol, na način da dječaci češće kockaju te su rizičniji. Razlike s obzirom na vrstu škole i dob ne postoje. Istraživanje će poslužiti za izradu ciljanog preventivnog programa koji će se provoditi u srednjim školama.
Program prevencije društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih Grada Velike Gorice temeljen je na zahtjevima sveobuhvatnog i znanstvenog pristupa, a nakon istraživanja o rizičnim i zaštitnim čimbenicima za pojavu problema u ponašanju čija je provedba u tijeku, saznat ćemo najnovije podatke o situaciji u našem gradu.