Grad Velika Gorica

Vijesti

Stanari Velike Gorice: HEP nas ucjenjuje, Grad nam mora pomoći

stanari1Stanari velikogoričkih zgrada, koji se griju preko sustava HEP-Toplinarstva, na jučerašnjem sastanku s gradonačelnikom Draženom Barišićem izrazili su negodovanje ponašanjem HEP-Toplinarstva i najavljenim poskupljenjem grijanja od 37 posto.

Uz kritike na račun HEP-a i Vlade RH koja, prema mišljenju stanara, radi samo na poskupljenjima, predstavnici suvlasnika traže zaštitu i pomoć Grada Velike Gorice u rješavanju odnosa sa HEP-om ali i u postizanju energetske učinkovitosti zgrada putem termo fasada i zamjene dotrajale stolarije.

-Osobno se kao čovjek, građanin, a posebice kao gradonačelnik Velike Gorice, protivim poskupljenju grijanja i to iz nekoliko razloga. I sadašnja cijena grijanja je previsoka i ne odgovara stvarnoj potrošnji toplinske energije, građani Velike Gorice već sada plaćaju skuplje i energiju (gorivo) i instaliranu snagu od, primjerice, građana Zagreba, Osijeka i Siska. Nakon podizanja stope PDV-a, povećanja cijene električne struje i plina, ovo bi najavljeno poskupljenje grijanja zaista bio strahoviti udar na standard velikog broja građana ovog grada – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić te dodao kako će u ovom slučaju, kao i svim drugima, biti uz svoje građane. Gradonačelnik je nakon rasprave zaključio:

1. Grad će inzistirati kod HEP toplinarstva na ujednačavanju cijena u Velikoj Gorici s cijenama u Zagrebu i Sisku; na smanjenju cijene kWh energije s 20 na 12 lipa, te na smanjenju cijene Kw snage s 14,42 kune na 11,13 kuna, kao i u Zagrebu. Od HEP-a će se tražiti i smanjenje tzv. instalirane snage koja je u Velikoj Gorici neopravdano previsoka i ne odgovara stvarnoj instaliranoj snazi.
2. U gradu je u tijeku priprema dokumenata, odluka i pravilnika, o subvencioniranju nabave i postavljanja razdjelnika na sve radijatore u stanovima. Cilj je ukupno subvencioniranje najmanje 50% cijene razdjelnika. Odluka o tome je na stanarima.
3. Velika Gorica dugoročno želi biti energetski učinkoviti grad, grad jeftine i ekološke energije, energije dobivene iz obnovljivih izvora, sunca konkretno u ovom slučaju. Potrebno je finalizirati projekt solarnog grada koji će omogućiti u skoroj budućnosti što veći broj fotonaponskih i solarnih ćelija i na privatnim i na javnim objektima.
-Grad Vam apsolutno želi pomoći u rješavanju vama velikog problema. Kao gradonačelnik Vam stojim na dispoziciji u svakom trenutku, a pozivam i vas da svojim idejama, koje ste i danas izrekli, sudjelujete zajedno sa mnom u stvaranju ljepše i kvalitetnije Velike Gorice-zaključio je gradonačelnik Barišić uz najavu skorog ponovnog susreta s predstavnicima suvlasnika stambenih zgrada.

stanari2stanari3