Grad Velika Gorica

Vijesti

Velikogoričani na stručnoj praksi u Poljskoj

euPočetkom listopada troje euro-projektanata iz VG Poduzetničkog centra i Grada Velike Gorice otputovat će u grad Kielce kako bi kod poljskih kolega usavršili svoje znanje o pripremi i implementaciji projekata financiranih iz Strukturnih fondova.

Naime, Agencija za mobilnost i programe EU u sklopu Programa za cjeloživotno učenje i potprograma Leonardo da Vinci odobrila je VG Poduzetničkom centru projekt u vrijednosti 5.484,00 eura pod nazivom „Učenje od najboljeg – razvoj apsorpcijskih kapaciteta Velike Gorica za iskorištavanje Strukturnih fondova“.

S Vojvodstvom Swietokryzskie (Svetog Križa, op.a.), domaćinom u ovom projektu mobilnosti, dogovoren je iznimno kvalitetan program treninga, zahvaljujući čemu će odabrani sudionici iz Velike Gorice biti u prilici upoznati se s najboljom regionalnom praksom u svim fazama programiranja operativnih programa, pripreme, implementacije i evaluacije projekata. Inače, Poljska je članica s oko 70% iskorištenosti alokacija Strukturnih i Kohezijskog fonda, što je najviše u Europskoj uniji i čija aktivnost u tom području generira oko 1% BDP-a.

Tijekom tri tjedna sudionici će posjetiti različite destinacije cijele regije Swietokryzskie i uz mentorstvo lokalnih stručnjaka sudjelovati u prezentacijama, radionicama i studijskim posjetima. Isto tako, osim što će steći iskustvo međunarodne poslovne suradnje, unaprijediti znanje stranog jezika i upoznati novu kulturu, bit će educirani o efikasnijim metodama rada, osmišljavanju projekta, načinu rješavanja problemskih zadataka, sklapanju i održavanju partnerskih odnosa i prilagodbi novim situacijama.

Osim ciljanog unapređenja kapaciteta za iskorištavanje sredstava iz EU fondova i poboljšanja efikasnosti javne administracije, efekt ove mobilnosti je i podizanje svijesti o prednostima cjeloživotnog učenja. Naime, u današnje vrijeme vještine i znanja tražena na tržištu rada su podložni brojnim i čestim promjenama te je stoga potrebno brzo i bezbolno prilagoditi se takvim kretanjima. Iz toga razloga su sudionici mobilnosti po povratku na radna mjesta zaduženi za prijenos stečenih znanja i vještina svojim kolegama.