Grad Velika Gorica

Vijesti

Godišnjica poplave: 'Ne ponovilo se'

popl9Prije dvije godine, velikogorički je kraj pogodila velika poplava, u kojoj su brojne obitelji pretrpjele velike gubitke. Ovim putem gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić, još jednom upućuje zahvalu svima koji su sudjelovali u spašavanju ljudskih života i kuća, kao i u pokušajima zaustavljanja vodene bujice, a potom i u sanaciji područja.

- To što su ljudi preživjeli prije dvije godine, sigurno je ostavilo velikog traga u njihovim životima. Uz preživljeni strah, pretrpjeli su i veliku materijalnu štetu, koju smo, kao Grad, pokušali ublažiti isplatom financijskih pomoći. Još jednom zahvaljujem svima na razumijevanju koje su tada pokazali i strpljivosti kojom su podnosili neizvjesne dane do povlačenja vode iz njihovih dvorišta i kuća – rekao je gradonačelnik Barišić, koji će tijekom sutrašnjeg dana sa svojim suradnicima obići područje koje je bilo zahvaćeno poplavom.

Ujedno, ovim putem, Grad Velika Gorica, podsjeća kako su nesebičan i humanitarni rad u toj situaciji iskazali brojni velikogorički vatrogasci, djelatnici i volonteri Crvenog križa kao i brojne udruge te pojedinci.

Podsjetimo kako su tijekom noći, s nedjelje na ponedjeljak (19. rujna na 20. rujna 2010.) naše vatrogasne snage uz pomoć dobrovoljaca, lokalnog stanovništva i vojske pokušavale zaustaviti Savu na nasipu. Nažalost, uz sve uložene, nadljudske napore, nisu uspjeli. Nasip je pukao na dva mjesta – u Strmcu Bukevskom i u Sopi Bukevskoj. Tijekom ponedjeljka, 20. rujna, nakon puknuća nasipa poplavljena su, ako govorimo o goričkom području Lekneno, Trnje, Sop Bukevska, Strmec Bukevski, Zablatje, u poslijepodnevnim i večernjim satima Šćitarjevo,Drenje Šćitarjevsko, Črnkovec, a u noći Obrezina, Ribnica i Poljana Čička. Do utorka ujutro poplavljen je i dio Kuča te dio Jagodnog i Donjeg Podotočja.

Na terenu su bile sve raspoložive ekipe – od vatrogasaca, primarne zdravstvene zaštite i Hitne pomoći, policije, vojske, Crvenog križa, aktivirano je i zapovjedništvo Civilne zaštite, koje je radilo konstantno u koordinaciji sa Stožerom za zaštitu i spašavanje.

Hvala svima, uz nadu, ne ponovilo se.