Grad Velika Gorica

Vijesti

Održana tematska sjednica Gradskog vijeća

vijece23Održana je tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o Tržnom centru. Predsjednica Gradskog vijeća Vesna Škare Ožbolt zatražila je od gradonačelnika podnošenje izvješća o poduzetim radnjama po zaključcima sa prošle tematske sjednice održane 10. kolovoza.

Podsjetimo kako su vijećnici vladajuće koalicije na prošloj sjednici donijeli zaključke kako će Komunalna infrastruktura izdati tabularne isprave vlasnicima malih poslovnih prostora, a nakon toga će gradonačelnik potpisati ugovor o najmu malog parkirališta za potrebe nove zelene tržnice. Na neprovedivost ovakvih zaključaka, na prošloj tematskoj sjednici, upozoravao je dio vijećnika koji su i tijekom jučerašnje sjednice ostali suzdržani u glasovanju. Donesen je na prošloj sjednici i zaključak da se ovlašćuje gradonačelnik za sklapanje nagodbe o povlačenju tužbe koju je Grad pokrenuo protiv Solidum Žužića, a radi kupnje Velkoma u stečaju.

Gradonačelnik je u svom izvješću, koje je zatražila predsjednica Gradskog vijeća iznio:

1. Gradonačelnik nema ovlasti niti pravo miješati se u izdavanje tabularnih isprava budući da je to u nadležnosti stečajnog upravitelja. Kako bi dobio pravovaljanu informaciju, gradonačelnik je zatražio informaciju od stečajnog upravitelja koji je izložio razloge za nemogućnost izdavanja tabularnih isprava (dopis u prilogu).

2. Nemogućnošću realizacije prvog dijela zaključka gradonačelnik nije u mogućnosti izvršiti drugi dio koji se odnosi na potpisivanje ugovora o najmu.

3. Što se tiče zaključka o sklapanju nagodbe, gradonačelnik je prijedlog nagodbe poslao drugoj strani i do održavanja sjednice nije dobio odgovor.

4. Sukladno svemu navedenom, gradonačelnik je poduzeo sve što je bilo u njegovoj ovlasti i mogućnosti.

Paralelno s tim radnjama, u upravnom odjelu za graditeljstvo odvijao se upravni postupak, neovisan o problematici tabularnih isprava i stečaja Velkoma u kojem je izdano Rješenje za građenje, čime se omogućava rekonstrukcija Tržnog centra. Rješenjem je uvjetovano da se prvo uredi prostor za novu zelenu tržnicu, čime Grad osigurava zakonom propisanu obvezu komunalne djelatnosti – funkcioniranja tržnice na malo.
Gradsko je vijeće nakon dugotrajne rasprave, u kojoj je nekoliko vijećnika u svojim izlaganjima izreklo kako je riječ o „političkim prepucavanjima i preslagivanjima“ i kako sjednica ima upravo taj smisao, donijelo sa 10 glasova ZA i 9 suzdržanih donijelo zaključak na temu Tržnog centra.

Priloženo: Odgovor stečajnog upravitelja Damira Mikića vezano uz izdavanje tabularnih izjava

stecajni1stecajni2